Ny teknik truer 730.000 job
Ansatte på kontorer og i butik må også forberede sig på drastiske forandringer.
Ikke mindre end 730.000 danske arbejdspladser og jobfunktioner vil efter alt at dømme blive automatiseret i løbet af de næste 20 år, og det nye er, at det ikke længere kun er de traditionelle industrijob, der må overgive sig til teknikken. Også bankrådgivere, receptionister, kontorfolk, butiksassistenter, fængselsbetjente og taxachauffører må indstille sig på, at deres arbejdsfunktioner med stor sandsynlig bliver automatiseret på et arbejdsmarked, der er under dramatisk forandring. Det skriver Politiken fredag.
»Selv om øget automatisering er en udvikling, vi kender i forvejen, er det nogle ekstra store bølger, der kommer rullende nu og automatiserer nogle job, vi ikke tidligere har set«, siger arbejdsmarkeds- og uddannelsessekretær i LO Ejner K. Holst til Politiken.
Den teknologiske flodbølge vil især ramme de store LO-forbund, hvor op mod 400.000 jobfunktioner med stor sandsynlighed vil blive automatiseret.
Det er konklusionen i den første danske undersøgelse af sin art. Den er baseret på metoderne i en stor britisk undersøgelse af jobbenes overlevelsesmuligheder de kommende årtier. Tænketanken Kraka, LO og forbundet HK har overført undersøgelsen og dens metoder til danske forhold. Resultatet får alarmklokkerne til at ringe i fagbevægelsen.
Denne ommøblering af hele det danske arbejdsmarked kræver en enorm omstilling af os som lønmodtagere. Og her er vi desværre langt bagud.
For selv om teknologiske flodbølger som regel baner vejen for masser af nye job og muligheder, kræver udviklingen også en storstilet omskoling af danske lønmodtagere.
»Det er utrolig vigtigt, at vi ikke bliver bange for denne her udvikling. Al erfaring viser, at der stort set ikke sker nogen jobtab, når teknikken overtager manuelle jobfunktioner. Den ny teknologi skaber nye job, mens de gamle jobfunktioner som oftest både bliver klaret smartere og mere begavet af den nye teknik«, siger Kim Simonsen, formand for HK Danmark, til Politiken.
»Men når det er sagt, så kræver denne ommøblering af hele det danske arbejdsmarked en enorm omstilling af os som lønmodtagere. Og her er vi desværre langt bagud. Vi skal være meget mere indstillede på, at arbejdslivet ændrer sig hele tiden, klar til livslang efteruddannelse, og vi skal sige ja tak til alle de kurser og uddannelsesforløb, vi kan komme i nærheden af«, siger han.
Og at kæmpe mod udviklingen nytter ingenting, siger Ejner K. Holst fra LO:
»Det har vi set med typograffaget - det er en håbløs kamp. Det her kommer, og det vil kun gå stærkere og stærkere«, siger Ejner K. Holst til Politiken.
Men tallet på de 730.000 job er umiddelbart ikke noget, der giver den tidligere overvismand Torben M. Andersen kuldegysninger:
»Hvis man ser historisk på det, vil jeg umiddelbart tro, at havde man lavet en tilsvarende analyse for 20-30 år siden om, hvordan det ville se ud i dag, var man kommet frem til noget lignende, for der sker løbende en stor omsætning af job, der forsvinder, og andre, der kommer til«, siger Torben M. Andersen til Politiken.
Hver gang der kommer ny teknologi, opstår der frygt for, at teknologien bliver »et sort hul«, der skaber arbejdsløshed. Og hver gang viser det sig, at frygten er ubegrundet, siger Torben M. Andersen.
Kilde: Politiken