Erhverv

»Der kommer et tidspunkt, hvor man bliver for gammel til at starte helt fra nul.«

Udenlandsdanskeren Tom Egelund måtte sige farvel til alt det, han havde opbygget i Danmark, da han startede sin karriere i Phillips i Holland, alligevel ser han et hav af fordele ved en karriere uden for Danmark.

Artiklens øverste billede
Danske Tom Egelund, adm. direktør hos SuperSonic Imagine, ser mange fordele ved at vælge en international karriere.

Da Tom Egelund fik tilbud et topjob i Phillips i Holland, havde han aldrig overvejet en international karriere. Men da tilbuddet pludselig stod foran ham, blev han klar over, at det var nu, han skulle beslutte, om hele hans karriere skulle foregå i Danmark, eller om han skulle have en international karriere.

Efter lang betænkningstid og nøje overvejelser sammen med konen Kirsten af fordelene og ulemperne ved at sige farvel til det trygge Danmark og goddag til en spændende og udfordrende karriere i Holland, sagde Tom Egelund ja tak til jobbet.

”Der var kolossalt mange overvejelser. Man skal huske på, at man flytter et fuldstændigt andet sted hen. Det vil sige, at den respekt og status man har, smider man væk og starter på nul. Man skal være parat til at kæmpe sig frem igen, for der er ikke noget af den goodwill, man har, der rejser med,” siger Tom Egelund til Finans.

Derudover var der også hele den kulturelle omstilling, for selvom Holland ikke ligger frygteligt langt fra Danmark, har de stadig en anden måde at arbejde på. Og så er der jo også sproget, som var helt nyt for Tom Egelund og hans familie. Derudover var der alt det praktiske. Toms kone, Kirsten, er tandlæge, og kunne hun bruge sin autorisation i Holland? Og var der overhovedet arbejde for hende at få? Det var bare nogle af spørgsmålene, som meldte sig.

Bo i Danmark og arbejde i Holland

Når Tom Egelund bliver bedt om at give et godt råd til andre, der overvejer en international karriere, er det netop at bruge tid på alle de overvejelser, som han selv var igennem.

”Det var vigtigt, at vi gjorde det sammen, så familien var med på ideen. I og med at man bliver sendt til udlandet for at præstere noget, skal man gå ud fra, at det er benhårdt arbejde. Man får lange dage, og er meget væk hjemmefra.”

Risiko for skuffelse

Det udslagsgivende for Tom Egelund og familiens beslutning var, at de var sikre på, at de ville fortryde det, hvis ikke de greb muligheden.

”Vi var sikre på, at vi hvis vi lod muligheden flyve, så ville vi ærgre os resten af live. Vi accepterede risikoen for, at det kan gå galt og være en skuffelse. Og det er vi alle sammen kolossalt glade for i dag.”

For ifølge Tom Egelund er der ”et hav af fordele” ved at vælge en karriere uden for Danmarks grænser, og derfor kan han kun anbefale andre at prøve det.

”Menneskeligt er det i høj grad givende, fordi man kommer ud på fuldstændigt nyt og ubrudt land. Jeg ser det som et stort privilegium at få lov at lære at omgås andre folkeslag og kulturer.”

Internationale job er godt for CV’et

Tom Egelund arbejder ikke kun i Holland, men omgås og leder græsk, kinesisk, brasiliansk, amerikansk osv. kulturer. Efter otte år i Phillips skiftede Tom Egelund til virksomheden Océs afdeling for storformatprint. Her fortsatte han, da virksomheden blev opkøbt af Canon i 2011. For nogle måneder siden skiftede han til jobbet som adm. direktør for den franske højteknologiske virksomhed Supersonic Imagine, der udvikler ultralydsscannere, som f.eks. bruges til fosterscanninger.

”Professionelt er det også virkelig givende at vælge en international karriere. Enhver leder - ung som gammel - ser altid det at få folk til at yde deres bedste som den væsentligste opgave. I løbet af den samme dag skal jeg motivere nordmænd, brasilianere og japanere til den samme mission.”

Derudover mener Tom Egelund, at det meget værdifuldt at have internationale erfaringer på CV’et. Når han som topchef selv ansætter, er han meget opmærksom på den internationale erfaring, som de jobsøgende har. Både fordi kandidaterne dermed har et kendskab til specifikke lande, og fordi en international karriere beviser, at man er mobil både fysisk og mentalt.

Kræver lyst af H til

Selvom Tom Egelund er meget glad for, at han i 1996 sagde ja til at arbejde uden for Danmarks grænser, er det vigtigt for ham at understrege, at man ikke skal rejse udenlands alene for karrierens skyld.

”Man skal gøre det, fordi man har lyst af H til. Det skal ikke være noget, man gør, fordi man har brug for det på sit CV. Som danskere bliver vi taget seriøst ude i verden, men man skal ikke tro, at vi som danskere får noget forærende. Konkurrencen er benhård derude, for der er mange om buddet. En international ansættelse er dyr, så der er tårnhøje forventninger til ens arbejde fra virksomhederne.”

Tom Egelund understreger også at med en international karriere, giver man afkald på nogle ting. Han ser det som en gevinst for sine drenge at være internationale, men de har også måtte opgive venner og at have familien tæt på, da de flyttede til Holland.

”Og så er der altid risikoen for rodløshed. Især hvis man flytter ofte, opstår risikoen for, at en person eller en hel familie ikke rigtig hører til noget sted og ikke har noget sprog, som man behersker 100 pct.”

Tag springet, mens det er muligt

Når Tom Egelund bliver spurgt, om han føler sig dansk, er der da heller ikke meget tvivl at spore hos ham.

”Ja, det gør jeg. Jeg bruger også tre til fem uger i Danmark om året. Vi har gjort en række ting for at holde fast i vores danske rødder.”

Men når det kommer til de to voksne sønner, må han sande, at de er mere hollandske end danske, også selvom de selv mener, de er danske. Men når alt gøres op, fortryder Tom Egelund ikke, at han i sin tid sagde ja til at rejse væk fra Danmark. Rådet til andre er, at de bare skal springe ud i det, mens tid er.

”Det er værd at huske på, at det ikke er en beslutning, der bare kan udskydes. Der kommer et tidspunkt, hvor man bliver for gammel til at starte helt fra nul.”

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.