Pandora-chef stopper med en bonus på 34 mio. kr.
Når Allan Leighton stopper som topchef i Pandora, bliver det med en bonus i den helt store klasse, selvom han kun har siddet i godt halvandet år på posten.
Allan Leighton afleverer i dag sit sidste kvartalsregnskab som adm. direktør i Pandora. Den tidligere bestyrelsesformand trådte til som direktør i juli 2013, da topchef Björn Gulden rejste til Puma.
Han stopper på posten, når Anders Colding Friis træder til i foråret 2015.
Selvom han ikke har siddet mere end halvandet år på posten, kan Allan Leighton til den tid se frem til en fratrædelsesgodtgørelse på hele 34 mio. kr., selvom han selv har valgt at stoppe. Det fremgår af regnskabet for tredje kvartal, der er tikket ind tirsdag morgen.
»Pandora har i 3. kvartal inkluderet hensættelse til potentielle fratrædelsesgodtgørelser frem til 2016 på 34 mio. kr., relaterede til ansættelsesaftalen med den nuværende CEO, Allan Leighton,« lyder det.
Allan Leighton fortsætter som den ene af to næstformænd i Pandora, når han stopper som topchef og Anders Colding Friis, der kommer fra en stilling som topchef i Scandinavian Tobacco Group, tager over.
Leighton er i øvrigt ikke den første topchef, der har vist sig at blive klækkeligt betalt, når vedkommende er stoppet i Pandora.
Italieneren Marcello Botteli, der fungerede som topchef i Pandora i syv måneder, fik en en løn på hele 23,4 mio. kr.
»Det er usædvanligt, hvad der foregår i Pandora, og det er ikke lønninger, vi er vant til at se herhjemme. Vi har lært at acceptere, at Pandora kører sit eget løb,« siger Niels Mengel, der er formand for Dansk Aktionærforening.
Han påpeger, at Pandora omvendt har leveret nogle gode resultater, og har været i stand til at tiltrække gode udenlandske kræfter. I regnskabet tirsdag opjusterer smykkeselskabet forventningerne til det samlede resultat for 2014 fra 11 mia. kr. til 11,5 mia. kr.
»De private aktionærer kan have svært at forstå lønninger i den størrelsesorden, som Pandora giver. Men på den internationale bane må vi erkende, at det ikke er usædvanligt. Det store problem opstår, hvis der er store lønpakker uden at der er en performance, der matcher. Men det er jo ikke tilfældet i Pandora,« siger Niels Mengel.
Bottoli trådte til, da Pandora efter en chokerende nedjustering, der kostede 80 pct. af aktiekursen i august 2011, måtte fyre Mikkel Vendelin Olesen. Han blev afløst af norske Bjørn Gulden syv måneder senere.
Allan Leighton tog som nævnt over efter Gulden. Marcello Bottoli fortsatte som bestyrelsesformand i smykkeselskabet, men bliver nu erstattet af Arlas topchef Peder Tuborgh på posten.
Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Hvis du vil have den fulde adgang til Finans og læse de øvrige historier, der er tilknyttet denne nyhedshistorie, og de mange andre historier i vores abonnementsunivers, kan du får 40 dages gratis adgang ved at klikke her.