Erhverv

Netbutikkerne sælger godt - men tjener skidt

De danske netbutikker er under pres. Afkast næsten halveret, viser undersøgelse.

Artiklens øverste billede
Danskerne ventes i år at nethandle for 74 mia. kr.

Det er blevet sværere for danske nethandlende at tjene penge på deres varer.

Det viser en analyse som revisionshuset Deloitte har foretaget i samarbejde med Foreningen for Dansk Internet Handel, FDIH.

Ifølge analysen er afkastet næsten halveret i landets netbutikker fra 2012 til 2013.

»Udviklingen viser, at det ikke er så let endda at drive en netbutik, fordi konkurrencen er ekstremt stærk,« forklarer partner i Deloitte Christian Sanderhage.

Revisionsselskabet har kigget på 92 virksomheder inden for nethandel, og de genererede samlet set et afkast af den investerede kapital i 2013 på 13 pct.

Det er væsentligt dårligere end de 22 pct., der var resultatet af salgsanstrengelserne året forinden.

Særligt de mellemstore virksomheder med 10-50 ansatte har det svært med et afkastdyk fra 32 pct. til blot 6 pct.

Eller sagt på en anden måde, hvor selskaberne i 2012 tjente 32 øre pr. investeret krone, faldt tallet i 2013 til blot 6 øre.

Til sammenligning ligger både de små og store ehandelsfirmaer stabilt, når det kommer til afkastet.

»De mellemstore selskaber er så store, at de har en række faste omkostninger, men omvendt har de ikke den tilstrækkeligt store omsætning til at sikre en ordentlig drift. Derfor er det svært at ligge i midten,« siger Christian Sanderhage.

Han mener omvendt, at det er værd at hæfte sig ved, at 7 af 10 virksomheder i branchen trods udfordringerne fortsat kan præstere et overskud.

Spørgsmålet er dog, om det kan vare ved. Problemet for de danske netbutikker er, at konkurrencen fra de udenlandske netbutikker er voksende.

I branchen forventer man, at danskerne i år vil e-shoppe for sammenlagt 74 mia. kr. Heraf ryger de 23 mia. kr. til udlandet.

Det skal ses i lyset af, at den samlede nethandel vokser med 15 pct. i år, mens den udenlandske del alene vokser med 30 pct.

»Det er rigtig, rigtig meget. Det piber vi ikke over, for sådan er det indre marked, men det betyder, at vi skal have de danske internetbutikker til at hive flere penge til danske websites,« siger adm. direktør for FDIH Annette Falberg.

Er du bekymret, når du ser de her tal fra Deloitte?

»Ja, det er jeg, fordi det er en trend, vi også ser 2014."

Hvad betyder det for jeres branche?

»Det betyder, at den skal blive bedre til at tjene penge, til at tage nye teknologier til sig. Her taler jeg blandt andet om big data, og så skal vi have politisk støtte til at få flere danske virksomheder ud på eksportmarkederne,« siger Annette Falberg.

Hun efterlyser samtidig bedre rådgivningsmuligheder til de små virksomheder, der har brug for at hjælp til at kunne løfte forretningen.

»Det kunne være fantastisk, hvis vi kunne få et rådgivningspanel, som man selvfølgelig skal betale for, men som man så kunne hyre ind. For de har ikke råd til at ansatte ekspertisen, men de har brug for rådgivningen,« siger hun.

Handler problemerne om, at det er prisen, der er afgørende på nettet, og uanset hvad man gør, så vil danske virksomheder have svært ved at konkurrere på prisen?

»Det er til dels rigtigt. Rigtigt forstået sådan, at når vi spørgerne danskerne, hvor de shopper på nettet, så er prisen på tredjepladsen. Hovedårsagerne er faktisk bekvemmelighedsparametre, så hvis man er dygtig til kundeservice eller har noget unikt, så kan man sagtens holde på kunden,« forklarer Annette Falberg.

Det piber vi ikke over, for sådan er det indre marked, men det betyder, at vi skal have de danske internetbutikker til at hive flere penge til danske websites.

Annette Falberg, adm. direktør FDIH

Deloittes undersøgelse viser i øvrigt, at de danske netbutikker trods den hårde konkurrence er ganske solidt polstrede.

43,5 pct. af virksomhederne i analysen betragtes således som "meget sunde" med en afkastgrad over 10 pct. og en soliditet over 20 pct.

22,8 pct. betragtes som værende i risikozonen med en afkastgrad under 10 pct. og en soliditet under 20 pct.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.