Erhverv

Enterprise biludlejning åbner i Danmark

Bilimportør og leasingselskab går sammen om nyt forretningsben i et bilmarked under hastig forvandling.

Artiklens øverste billede
Audi er kun et af de bilmærker, som Semler Gruppen står bag i Danmark.

Den amerikanske biludlejningsgigant Enterprise er på vej til at åbne afdelinger i Danmark.

I første omgang sker det i Københavns Lufthavn, derefter i Billund Lufthavn og så i hovestadsområdet. I løbet af 2015 og 2016 er det målet at nå op på 10-15 udlejningssteder i Danmark.

De danske samarbejdspartnere er bilimportøren Semler Gruppen og Nordania Leasing, der hører hjemme under Danske Bank. Semler Gruppen og Nordania Leasing stifter i fællesskab et nyt selskab, der skal tage sig af udlejningsaktiviteterne på franchise-vilkår under Enterprise-brandet.

Det bliver således Enterprise-navnet, som kunderne vil møde på udlejningsstederne.

Biludlejningsselskabet Enterprise blev stiftet i USA i 1957 og er i dag verdens største i branchen. Selskabet råder over flere end 7.000 udlejningsstationer i USA, Canada og de største europæiske lande. Selskabet har flere end 900.000 udlejningsbiler, og hovedparten af forretningen ligger i USA.

For de unge i dag handler det ikke i så høj grad om at eje en bil, men om hvordan man lettest kommer fra A til B. Det er de forskellige muligheder for mobilitet, der bliver vigtige.

Henrik Rohmann-Sønderby, salgsdirektør i Nordania Leasing

Men hvorfor kaster en bilimportør og et leasingselskab sig ud i et marked, hvor der i forvejen er store og dygtige aktører på markedet?

Det korte svar er, at man så at sige vil være med på alle platforme i et bilmarked, hvor det at eje bilen ikke længere er den eneste løsning.

»Det handler om fleksibilitet og mobilitet,« forklarer Henrik Rohmann-Sønderby, der er salgsdirektør i Nordania Leasing.

»Det handler om, at vi lige nu er lidt usikre på, hvordan bilmarkedet vil udvikle sig. Leasingaftalerne breder sig, og samtidig ser vi, at delebilsordninger og samkørselsordninger bliver mere populære. For de unge i dag handler det ikke i så høj grad om at eje en bil, men om hvordan man lettest kommer fra A til B. Det er de forskellige muligheder for mobilitet, der bliver vigtige. Vi skal være med til at gøre det så nemt som muligt for kunderne,« siger Henrik Rohmann-Sønderby.

»Hvis en kunde skal med tog fra København til Odense og så derfra køre 20 kilometer videre, kan man forestille sig, at kunden bliver mødt på banegården af en person, der afleverer bilen - i stedet for at kunden skal begive sig til et udlejningssted for at få bilen. Det skal være så nemt som muligt, og der bliver endnu vigtigere fremover,« tilføjer Henrik Rohmann-Sønderby.

Han forklarer, at samarbejdspartnerne kan udnytte nogle synergier.

»Semler Gruppen er utrolig stærk, når det gælder bilerne, og vi har erfaring fra leasingområdet, selv om vi traditionelt har beskæftiget os med leasing fra 12 måneder og opefter. Nu får vi også de kortere perioder med, og her er fleksibiliteten afgørende. Der er mange, der af forskellige grunde er betænkelige ved at binde sig for længere perioder. Unge mennesker kan være usikre på økonomien, og de ved måske ikke, om de har behov for bilen om et par år,« siger salgsdirektøren.

Parterne har også fundet manden, der skal stå i spidsen for selskabet. Det bliver Tony Woolrych, der kommer fra en stilling som administrerende direktør i bilforretningen Bjarne Nielsen A/S.

Det første udlejningssted med Enterprise-navnet åbner i Københavns Lufthavn til februar næste år. I maj-juni følger Billund Lufthavn efter, og senere på året åbnes et tredje udlejningssted i hovedstadsområdet.

»Det tredje sted åbner vi hos en Semler-forhandler, og så vil vi indhente nogle erfaringer, før vi ruller ud andre steder. Men det vil være nærliggende at gøre det hos andre forhandlere under Semler Gruppen, så vi slipper for at skulle købe ejendomme. I løbet af 2016 regner vi så med at komme op på 10-15 udlejningssteder,« fortæller Henrik Rohmann-Sønderby.

I første omgang lægges der ud med omkring 100 biler, men bilparken kan blive udbygget til måske 1.000 biler.

Med bilimportøren Semler Gruppen som halvpart i den nye aktivitet er der lagt op til, at Enterprise kan anskaffe bilerne til attraktive priser. Semler Gruppen står i Danmark bag bilmærkerne Volkswagen - med både personbiler og erhvervsbiler, Audi, Seat, Skoda og Porsche. Men desuden står gruppen for salget af Lamborghini, Bentley og Lotus.

»Der kan også blive tale om modeller fra andre bilmærker, men med Lamborghini, Porsche og Bentley får vi mulighed for at tilbyde nogle meget eksklusive biler, og det er selvfølgelig nogle af de muligheder, vi har under overvejelse,« siger Henrik Rohmann-Sønderby.

I USA tilbyder Enterprise netop udlejning af særligt eksklusive mærker.

Semler Gruppen og Nordania Leasing investerer i første omgang 10-15 mio. kr. i at etablere den nye forretningsben.

»Enterprise har gennem de seneste par år arbejdet på at udbygge sine aktiviteter i Europa, og Danmark er faktisk et af de sidste lande, der kommer med. Men Enterprise er verdens største biludlejningsselskab, så vi får en meget stærk medspiller. Det er en anden grund til, at vi tør kaste os ind på et marked, hvor der i forvejen er dygtige konkurrenter,« tilføjer Henrik Rohmann-Sønderby.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.