Erhverv

De sidder på magten i Danmarks største virksomheder

Ni danskere sidder tungt på magten i de store danske virksomheders bestyrelser.

Som dem, der ansætter og fyrer direktøren, godkender regnskaber og lægger planer for virksomhedens fremtid, har de professionelle bestyrelser stor magt over virksomhederne.  

Tager man et kig på bestyrelserne i de største dansker virksomheder, vil man opdage, at nogle få navne går igen. Nogle personer sidder altså på magten i en række forskellige virksomheder.

Finans har her lavet en liste over danskere, som sidder i bestyrelsen hos mindst to af Danmarks største virksomheder.

 • Som bestyrelsesformand i ikke mindre end tre danske C20-virksomheder: Mærk, Coloplast og Topdanmark, må Michael Pram Rasmussen siges at være en af de helt tunge drenge i dansk erhvervsliv. Michael Pram Rasmussen er 59 år og uddannet jurist. Han fik sin første rigtige toppost i dansk erhvervsliv, da han i 1996 blev adm. direktør i Topdanmark. Michael Pram Rasmussen er i dag desuden medlem af det rådgivende repræsentantskab hos Danske Bank, og bestyrelsesformand for bilvirksomheden Semler, bestyrelsesmedlem hos kunstmuseet Louisiana og hotelkæden Arp-Hansen. Desuden har Michael Pram Rasmussen siden 2009 været ridder af 1. grad af Dannebrogordenen.
 • En anden Mærsk-mand på listen er Niels  Bjørn Christiansen, der udover at være bestyrelsesmedlem hos Mærsk er næstformand for C20-virksomhederne Danske Bank og William Demants bestyrelser. Niels Bjørn Christiansen er 48 år gammel og har siden 2008 været adm. direktør hos Danfoss. Han er en travl herre, for derudover er han næstformand i interesseorganisationen DI’s bestyrelse og bestyrelsesformand for kapitalfonden Axcel.
 • Søren Thorup Sørensen er som næstformand i C20-virksomheden Topdanmark og bestyrelsesmedlem hos C20-virksomheden TDC også blandt de magtfulde mænd i dansk erhvervsliv. Søren Thorup Sørensen er 49 år og desuden højt placeret hos Lego, hvor han er adm. direktør i Kirkbi A/S og Kirkbi Invest, som er Lego-familiens investeringsselskab. Han er også bestyrelsesmedlem i Lego og en række af virksomhedens andre aktiviteter. Derudover er Søren Thorup Sørensen bestyrelsesmedlem hos Falck og Merlin Entertainments Group.
   
 • 58-årige Ole Andersen er formand for ikke mindre end to C20-virksomheders bestyrelser nemlig Danske Bank og Chr. Hansen. Ole Andersen er bl.a. uddannet Statsautoriseret revisor og er derudover også medlem af bestyrelsen i Bang & Olufsen.
   
 • Annette Sadolin er den eneste kvinde på listen over erhvervsfolk, der sidder i mindst to af Danmarks største virksomheders bestyrelser. Annette Sadolin sidder i dag i bestyrelsen hos C20-virksomhederne DSV og Topdanmark. Hun er en travl dame for udover poster i de to C20-virksomheder, sidder hun bl.a. også i bestyrelsen hos DSB, Østre Gasværk Teater, svenske Ratos og Ny Carlsberg Glyptotek.

 • Som bestyrelsesformand for C20-virksomhederne FL Smidth og TDC kan Vagn Sørensen også betegnes som en herre øverst i dansk erhvervsliv. Vagn Sørensen er født i 1959 og er udannet cand.merc. Derudover er han formand for bestyrelsen hos Scandic Hotels og næstformand for bestyrelsen i DFDS. Vagn Sørensen sidder også i bestyrelsen hos luftfartsselskaber Lufthansa Cargo og Air Canada.
 • Kurt K. Larsen er formand for bestyrelsen i C20 virksomheden DSV, hvor han tidligere har været adm. direktør. Derudover er han medlem af bestyrelsen i konkursramte OW Bunker. Kurt K. Larsen er 69 år og speditionsuddannet. Derudover er han formand for bestyrelsen i investeringsvirksomheden Polaris III Invest Fonden og bestyrelsesmedlem hos Wrist Ship Supply A/S.

 • Henrik Poulsen er næstformand for bestyrelsen i C20-virksomheden Chr. Hansen. Til dagligt er han adm. direktør hos Dong Energy, som han har stået i spidsen for siden 2012. Henrik Poulsen er født i 1967 og er uddannet cand. merc. i finansiering. Henrik Poulsen sidder desuden i bestyrelsen hos ISS og er næstformand for bestyrelsen hos Danfoss. Derudover er han medlem af repræsentantskabet hos Danske Bank.
 • Som bestyrelsesmedlem hos Dansk Bank og næstformand for Dongs bestyrelse sidder Jørn P. Jensen også med i toppen af dansk erhvervsliv. Han er 51 år og er uddannet cand. merc. fra CBS. Til dagligt er Jørn P. Jensen viceadm. direktør hos Carlsberg Group. Han sidder også i bestyrelsen for bl.a. Carlsberg Byen.
 • 52-årige Tom Knutzen er bestyrelsesmedlem hos de to C20-virksomheder FL Smidth og Nordea. Han er tidligere adm. direktør for Danisco, men i dag arbejder han i Schweiz, hvor han er adm. direktør for ingrediensvirksomheden Jungbunzlauer.

Sådan har vi gjort: Finans har lavet en gennemgang af alle C20-virksomhedernes bestyrelser samt bestyrelserne hos de ti største danske virksomheder målt på omsætning. Kravet for at komme med på listen er, at man sidder i min. to af disse virksomheders bestyrelser.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.