- Opdateret 15/12/2014 kl. 09:29
Danske Bank: Nedskrivning er ren regnskabsteknik
Når Danske Bank med et slag sletter halvdelen af den goodwill, der hidtil har indgået i bankens egenkapital, så er det ren regnskabsteknik, der hverken påvirker indtjening, solvensprocent eller kernekapital.
Det forklarer Danske Banks økonomidirektør Henrik Ramlau-Hansen, efter at banken har meddelt, at den nedskriver 9 mia. kr. på goodwill fra sine aktiviteter i Finland, Nordirland og Estland.
- Goodwill må man slet ikke regne ind i den regulatoriske kapital. Det er jo en regnskabsteknisk post, så myndighederne har for længst sagt, at når en bank skal beregne sin solvens skal den som noget af det første trække goodwill fra, siger Henrik Ramlau-Hansen.
De ni mia. kr. svarer til omtrent halvdelen af den goodwill, Danske Bank har bogført.
- Egenkapitalen falder med cirka 9 mia. kr., men det er ren regnskabsteknik. Vores planer for forretningsenhederne bliver ikke påvirket, vores forventninger bliver ikke påvirket og vores evne til at betale udbytte bliver ikke påvirket, vores likviditet bliver ikke påvirket, understreger økonomidirektøren.
Spørgsmål: Du får det nærmest til at lyde som om, at det er lige meget?
- Nej, det er det ikke, for det er en del af vores regnskab og en del af, at vi en gang om året skal vi tage stilling til værdien af vores enheder, og den har vi valgt at justere ned, fordi renteniveauet ser ud til at være lavt og forblive lavt i mange år frem, siger Ramlau-Hansen.
Et andet forhold, der indgår i goodwill-beregningen, er hvilke forudsætninger, der skal lægges til grund for beregning af den forventede indtjening i enhederne efter 2024. Det er noget, som banken har været i dialog med Finanstilsynet om.
- Man skal i goodwill-beregninger forholde sig til, hvad man venter at tjene efter 2024, og det har vi haft en konstruktiv dialog med Finanstilsynet om - og er blevet enige med dem om, siger Henrik Ramlau-Hansen og tilføjer:
- Goodwill er en skønsmæssig betragtning. Der er et stort udfaldsrum, og vi har lagt vægt på at nå til enighed med Finanstilsynet om det, og det er det, der fører til de her nedskrivninger på 9 mia. kr.
Ritzau Finans