Sådan holder du rent faktisk fri i din juleferie
Få fem råd til, hvordan du rent faktisk slapper af og kobler fra i juleferien, som kroppen har brug for.
Du kender det sikkert godt, du har lige en præsentation til i morgen, der skal lægges sidste hånd på, en mail, der skal besvares, eller en telefonsamtale, der skal tages, selvom du egentlig har fri fra arbejde.
Og selvom mange er glade for at have den fleksibilitet, som muligheden for hjemmearbejde giver, så er det faktisk ikke særligt sundt, hvis vi arbejder for meget, når vi har fri.
En stor tysk undersøgelse blandt 57.000 EU-borgere viser, at dem, der arbejder i weekender, ferier og om aftenen har flere problemer med helbredet end dem, der holder fri, når de forlader arbejdspladsen. Slipper man ikke arbejdet, når man holder fri, giver det en højere grad af hjerteproblemer, søvnløshed, hovedpine, træthed, angst, maveproblemer og smerter i muskler og led, viser undersøgelsen.
Især for højtuddannede kan balancen mellem arbejde og fritid nemt flyde sammen.
”Det er en af de udfordringer, man har som højtuddannet på arbejdsmarkedet. Højtuddannede producerer viden, og det har de jo altid med sig, så de kan ikke lige ligge det fra sig,” siger Frederik Juel, der er chefkonsulent i fagforeningen Djøfs Karriere og Kompetencecenter.
Her hvor juleferien nærmer sig, har han fem gode råd til, hvordan man formår at holde sin ferie, selvom muligheden for at arbejde hjemmefra er der.
- Hold nu fri. Hovedbudskabet fra Frederik Juel er, at man i sin ferie skal holde fri med turbo på og nyde det. Arbejdsopgaverne løber ingen vegne, og de er der også, når du kommer tilbage fra ferie. Der er en grund til, at man har ferie. Vi har brug for ferie, fordi vi har brug for at restituere og hvile, hvor vi slipper arbejdet og laver noget andet. Hvis man ikke kan få slappet af, så bliver man stresset.
- Lav noget, du er glad for. Hvis man absolut skal arbejde i sin juleferie, så er det vigtigt at lave noget, man er glad for og trives med. F.eks. skal man ikke bruge juleferien på at lave de administrative – og måske lidt trælse opgaver - som man ikke har tid til i dagligdagen. Lav i stedet noget, du synes er spændende, og som du får energi af.
- Afstem med hjemmefronten. Skal du arbejde i ferien, så aftal med din familie hvornår og hvor meget. Så bliver det ikke en stressfaktor for hverken dig eller familien. Hvis du ikke har en partner og børn, er det stadig vigtigt at afstemme hjemmearbejdet med dig selv, så du ved, hvornår du arbejder, og hvornår du skal holde fri.
- Lav et karrierenytårsforsæt. I en juleferie har man har tid til at hvile sig i en længere periode, og her kan det ifølge Frederik Juel være en god investering at tage et kig på ens karriere og planlægge den fremover. Er man det rigtige sted og i det rigtige job, og hvor vil man gerne være i fremtiden? Skal man tale med chefen om efteruddannelse, nye opgaver eller lignende? Det kan svært at udfordre sig selv på, hvor man er i sin karriere, så opsøg noget rådgivning til det enten hos en god ven, din fagforening eller noget helt tredje.
- Mærk, hvordan du rent faktisk har det. Når man passer sit job i det daglige og tingene kører derud af, kan man have en tendens til at undertrykke stresssymptomer eller overhøre signalerne. Men når man rammer juleferien, og kroppen kommer ned i gear, kan man måske pludselig mærke, at man faktisk er stresset. Symptomer som træthed, søvnløshed, tankemylder, manglende energi, lavt selvværd og svimmelhed skal man tage alvorligt og gå til lægen med.