Erhverv

Fem myter om boligmarkedet

Truer en ny boligboble, og er det virkelig umuligt at få fingre i en bolig på Nordsjælland for førstegangskøbere? Få et mere nuanceret billede af fem myter om boligmarkedet her.

Artiklens øverste billede
Myten om, at en ny boligboble er på vej, holder ikke ifølge Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Der går sjældent mange dage imellem, at der kommer nye statistikker, oversigter eller prognoser for boligmarkedet, og det kan være svært at nå at følge med i det hele og forstå hvilken vej, det egentligt går. De mange statistikker på boligmarkedet er nemlig ikke altid sammenlignelige, og det kan skabe grobund for forvirring. Kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, Birgit Daetz, nuancerer her fem af de myter, der hersker om boligmarkedet i øjeblikket.

  • Myte 1: Boligsalget går kun hurtigt i hovedstadsområdet. Det er rigtigt, at det klart er i hovedstadsområdet, at det går hurtigst med at sælge boliger. De 18 kommuner, hvor villaer og rækkehuse havde den korteste liggetid i november, var alle i Region Hovedstaden. Og ikke en eneste af kommunerne i Region Hovedstaden har liggetider, der er højere end landsgennemsnittet. Det er først på 20. pladsen på listen, at Aarhus sniger sig ind, og nr. 24 på listen er Horsens. Når det er sagt, er der flere kommuner uden for Region Hovedstaden, hvor liggetiderne for villaer og rækkehuse, ligger under landsgennemsnittet.

 

  • Myte 2. Vi vil kun have store boliger. Det er ganske rigtigt, at vi i forhold til nybyggeri ser en tendens med større og større boliger, og et nybygget parcelhus er i dag i gennemsnittet på 200 kvm. Men når der handles huse, som ikke er helt nye, er den fortrukne bolig noget mindre. Her ligger gennemsnittet på mellem 100 og 140 kvm. Og tager man et kig på markedet for sommerhuse, er der faktisk en hel modsat tendens af, hvad vi ser for de nybyggede parcelhuse. De helt små sommerhuse på under 30 kvm bliver nemlig solgt hurtigere end de største sommerhuse.

 

  • Myte 3: En ny boligboble er på vej. Det er korrekt at priserne på ejerlejligheder i København og Frederiksberg kommuner ligger meget tæt på det niveau, som vi så, før boligboblen bristede i 2006. Men der er ingen grund til panik. Ifølge Birgit Daetz er der nemlig sket en ændring i danskernes boligvaner siden dengang. Siden 2006 er tendens med, at man er flyttet fra land til by forstærket kraftigt, og derfor er der kommet en naturlig øget efterspørgsel på boligerne i København og på Frederiksberg. Selvom det godt kan ske, at priserne stagnerer eller falder en smule på et tidspunkt, er der ingen grund til at frygte en ny boligboble, fordi den reelle efterspørgsel efter boligerne fastholder interessen og dermed priserne.

 

  • Myte 4: Nordsjælland er lukket land for førstegangskøbere. Det er ganske rigtigt, at det er dyrt at købe en bolig på Nordsjælland. Men det er altså ikke hele Nordsjælland, hvor det er umuligt at komme til som førstegangskøber. I Hillerød var den gennemsnitlige salgspris i november knap 16.400 kr. pr. kvm, og det giver kun Hillerød en 27. plads på listen over kommuner, hvor priserne er højest. Priserne i Hillerød er dog stadig væsentligt højere end landgennemsnittet, der ligger på 11.462 kr. pr. kvm.

 

  • Myte 5: Flere boliger kommer til salg efter julen pga. skilsmisser. December er en stille måned på boligmarkedet, mens der kommer væsentligt mere gang i den i januar. En del af stigningen kan sagtens skyldes, at antallet af skilsmisser stiger i starten af året oven på julen. Men ifølge Birgit Daetz er det også et billede på de almindelige sæsonudsving. Aktiviteten både i forhold til udbud og handel er nemlig typisk størst i foråret og sommerperioden, mens vinteren er lidt mere stille.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.