Erhverv

Byggemarkeder kæmper for overlevelse

Silvan, Jem & Fix, Bygma og en lang række andre byggemarkeder lever i en presset branche, hvor nogle sandsynligvis vil falde fra, siger branchefolk.

Salget af byggevarer til private såvel som professionelle kunder svigter. Byggemarkeder som eksempelvis Silvan og Stark kæmper med at få indtjeningen højere op. Foto: Charlotte De La Fuente

Det er svært at tjene penge på salg af vinduer, fugemasse og værktøj. Der er mange om buddet, og det presser indtjeningen i landets byggemarkeder i bund.

»Udbuddet er for stort i forhold til efterspørgslen lige nu,« siger Henrik Reedtz, partner i revisionsselskabet EY og leder af gruppen EY Real Estate.

»Hvis der slet ikke kommer vækst, er der måske for mange aktører herhjemme, og så er der nogen, der skal lukke. Spørgsmålet er så, hvem det bliver, og det er jo typisk dem, der først løber tør for penge.«

Større byggemarkeder i Danmark

Bygma, Jem & Fix, Stark, Silvan, Bauhaus og Johannes Fog er bare nogle af de byggemarkeder, der kæmper om kunderne i en tid, hvor nybyggeriet ligger på et lavere niveau, og forbrugerne holder sig tilbage.

Under de største byggemarkedskæder ligger en stor underskov af mindre byggemarkeder og trælasthandler.

Ifølge Henrik Reedtz er der sket konsolidering i branchen de seneste 6 til 8 år, og mange af de nødlidende virksomheder er blevet opslugt af andre. Den udvikling tror han fortsætter, og det samme gør branchedirektør i DI Handel, Lars William Wesch.

»Det er et presset marked med hård kamp om prisen. Der er rigtig mange aktører og formentlig for mange. Der er en forretning på hvert hjørne, og det er mange kvm at skulle betale for i forhold til den omsætning, der er, så noget vil der ske,« siger han.

I den hårde priskonkurrence har størrelsen på virksomheden ifølge Henrik Reedtz stor betydning:

»Volumen har en betydning i overlevelseskrigen. Man er nødt til at blive større, så man kan købe større ind og opnå større rabatter. Det er svært at være lille i det her marked.«

Danmarks største byggemarkedskoncern DT Group, som ejer Stark og Silvan, kæmper også med en haltende indtjening.  De seneste to år har DT Groups overskudsgrad ligget under 2 pct., og siden den engelske koncern Wolseley købte DT Group i 2006, har der været nedskrivninger af virksomhedens goodwill for i alt 1,6. mia. kr.

Ifølge DT Groups økonomidirektør, Søren Strøm, skyldes nedskrivningerne finanskrisen, men nu er det slut med at bruge finanskrisen som undskyldning. Nu vil virksomheden effektivisere og vokse organisk, uden at det øger omkostningerne. Opkøb er dog ikke udelukket af den grund.

»Yderligere opkøb koster selvfølgelig, og det ligger ved siden af,« siger Søren Strøm.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også
Top job