Erhverv

Frygter du mandag morgen? Seks trin til at undgå mobning på jobbet

En trivselsundersøgelse om mobning overraskede ledelsen på Radiologisk Klinik på Rigshospitalet voldsomt. I dag arbejder alle i afdelingen efter seks regler for omgangstonen.

Artiklens øverste billede
Radiologisk Klinik på Rigshospitalet har fået gjort noget godt for omgangstonen imellem medarbejderne. Kvinden på billedet har ikke noget med den nævnte afdeling at gøre.

Da ledelsen på Radiologisk Klinik på Rigshospitalet i 2011 fik resultatet fra en trivselsundersøgelse blev de noget overraskede. I afdelingen med 320 medarbejdere havde man et lavt sygefravær, og det virkede som om, medarbejderne havde det godt i de sektioner, hvor de arbejdede. Alligevel svarede hele 15 pct. af medarbejderne i afdelingen, at de var blevet mobbet eller kendte til kolleger, som var blevet mobbet.

”Det så ud som om, vi havde en del mobningsproblemer, men det var vi meget uforstående over. Derfor gik vi i gang med at lave et nyt spørgeskema for mere detaljeret at finde frem til problemet,” siger Johnny Fugl Madelung, der er chefradiograf og en del af klinikledelsen på Radiologisk Klinik på Rigshospitalet.

Den nye undersøgelse viste, at det ikke var decideret mobning men derimod omgangstonen i afdelingen, som den var gal med. Især mellem sektionerne blev tonen ikke altid opfattet som god. Derfor samlede ledelsen medarbejderne for at de i fællesskab kunne udarbejde retningslinjer for, hvordan man er over for hinanden på afdelingen.

Det endte med seks ”bud” som medarbejderne i dag følger i deres hverdag. Det har betydet langt bedre resultater i den seneste trivselsundersøgelse og andre afdelinger på Rigshospitalet har i dag adopteret de seks bud, som de arbejder efter på Radiologisk Klinik. Derfor anbefaler Johnny Fugl Madelung andre at have fokus på helt basale ting i den måde, man er sammen med kollegaerne på.

 • Vi hilser på hinanden. Selvom det umiddelbart lyder som en meget naturlig ting at hilse på sine kollegaer, når man går forbi hinanden på gangene, var det ifølge Johnny Fugl Madelung ikke en selvfølge tidligere. I travlhed glemte man det, når man måske mødte en kollega på gangen som man ikke kendte.
   
 • Jeg skal være den bedste udgave af mig selv.  Som en del af det nye arbejdsmiljø sætter små arbejdsgrupper jævnligt fokus på de enkelte bud. F.eks. blev der klistret en besked på alle spejle på afdelingen, hvor der stod: ”Vil du arbejde sammen med denne person?” for at få medarbejderne til at stoppe op og tænke over, hvor god en kollega, de egentligt selv er.
   
 • Jeg har ansvar for at stoppe sladder. I stedet for at tale om hinanden, er det målet at medarbejderne taler med hinanden og siger fra, hvis de oplever sladder på afdelingen.
   
 • Har  du grint med din kollega i dag? Humor er vigtigt, hvis man skal være glad for at gå på arbejde, men Johnny Fugl Madelung understreger samtidig, at det altid skal være ok at sige fra, hvis man har en dag, hvor man ikke lige er klar til en lille spøg.
   
 • Mit udgangspunkt er, at alle gør deres bedste. Reglen er, at alle skal se det positive i stedet for det negative i kollegaerne. På Radiologisk Klinik er de 24 forskellige nationaliteter, og det betyder, at alle langt fra har samme kultur, og derfor ikke altid griber opgaveren an på samme måde.
   
 • Jeg respekterer og viser forståelse for andres forskelligheder. På Radiologisk Klinik har de forskellige faggrupper, der arbejder sammen på tværs af sektioner, og selvom kollegaen arbejder på en anden måde eller ikke har samme holdning som en selv, er det mindst lige så vigtigt at holde en god tone.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.