Brintbilisternes infrastruktur sikres med nye tankstationer
Billister, der kører på brint, kan se frem til fem nye tankstationer henover Danmark. En sikring af infrastrukturen, der skal gøre brintbilens danske indtog muligt, mener Danish Hydrogen Fuel.
Fem nye brintstationer spredt henover Danmark skal gøre det muligt for endnu flere danskere at vælge brintbilen, når de skal mellem A og B.
Olieselskabet OK, Strandmøllen A/S og H2 Logic A/S vil nemlig med deres nye fælles-selskab Danish Hydrogen Fuel åbne fem nye brintstationer i fem større danske byer. Det er endnu ikke fastlagt, hvor de nye tankstationer skal placeres, men med de tankstationer, der allerede findes rundt omkring i landet, kommer man til at kunne tanke brint i 11 større byer tværs over Danmark.
»I bund og grund skal brintbilerne være et attraktivt alternativ for, at danskerne skal overveje dem, og før det sker, skal man kunne tanke rundt omkring i Danmark. Med de nye brinttankstationer får 50 pct. af befolkningen 15 kilometer til nærmeste forhandler,« siger Jakob Krogsgaard, medstifter og direktør i H2 Logic.
Om brintbilerne står over for deres gennembrud, er blevet diskuteret længe. I fjor blev det konkluderet, at de endnu de næste 10 år vil være for dyre at satse på i jagten på CO2-fri transport. Sådan hed det sig i en rapport fra den tyske konsulentvirksomhed Roland Berger.
Med for høje produktionsomkostninger og manglende infrastruktur så brintbilens gennembrud ud som en uoverkommelig opgave. Og om det ret økonomisk kan betale sig at satse på brintbiler her og nu - eller sågar bare inden for de næste ti år - siger Jakob Krogsgaard:
»Bilproducenterne ved godt, det bliver et langt, sejt træk. Hvis det går rigtig godt i 2025, så kører 5 pct. af os i brintbil. Og infrastrukturen kan man diskutere længe. Men nu tager vi det første skridt,« siger han.
Hyundai har i Danmark introduceret deres brintbil med mere end 500 kilometers rækkevidde og samme hurtige optankningstid som en benzinbil. Og Danmark er også med i første række som et af de tre lande, Toyota til sommer introducerer deres første brintbil i. At bilproducenterne holder et vågent øje med Danmark, benytter Danish Hydrogen Fuel sig da også af.
For med Hyundai, Honda, Nissan og Toyota har de indgået en aftale om, at brintbiler vil blive leveret til Danmark i perioden 2014-2017, mens Danish Hydrogen Fuel omvendt vil stå for at have et landsdækkende netværk af brintstationer klar, når de kommer.
På sigt håber man, at brugen af brint vil kunne hjælpe med at omdanne den vindmøllestrøm, Danmark lige nu sælger til priser under den gennemsnitlige markedspris i udlandet.
»Ved at bruge brint har vi en mulighed for at kunne gemme vores vindmøllestrøm, som vi lige nu sælger alt for billigt til udlandet. Hvis vi konverterer den til et højværdi-brændstof, kan brint udvikle sig til at have stort samfundsøkonomisk potentiale,« vurderer Jakob Krogsgaard.
Markedsdirektør i Strandmøllen A/S, Lars Laursen, erklærer sig enig, men understreger også, at det har lange udsigter:
»En fremtidsvision er, at vi kan gemme vindmøllestrømmen på den måde, men det er på lang sigt. Lige nu kan vi forsyne omkring 3000 biler med brint, men hen imod 2050 vil det kræve politisk initiativ til at investere i flere og større elektrolyseanlæg, der kan lave brinten,« siger han.