• Opdateret 10/02/2015 kl. 14:34
Erhverv

Kan en ejendomsmægler både hjælpe sælger og køber?

Nybolig tilslutter sig rækken af danske mæglerkæder, der tilbyder rådgivning til køberne. Men de kan have for mange interesser i klemme til at gøre arbejdet godt nok, mener jurister.

Artiklens øverste billede
Nu tilbyder Nybolig rådgivning til de danskere, der skal finde den rigtige bolig. Men kan man godt det, når man er sælgers repræsentant?

»At købe bolig er den største økonomiske disposition, langt de fleste danskere foretager i deres liv.«

Sådan lyder det fra Nybolig i en pressemeddelelse mandag. Derfor tilbyder ejendomsmægleren rådgivning for de danskere, der står over for at skulle købe bolig, skriver de videre. Og det kommer ikke bag på næstformand i Danske Boligadvokater, Peter Boe Christensen, at Nybolig gerne vil have del i danskernes »største økonomiske disposition.« Men om kædens ansatte er i stand til at give den rådgivning, som kunderne har brug for, er han ikke så sikker på.

»Jeg har i hvert fald svært ved at forestille mig, at de kan rådgive om priser, hvis det er dem selv, der har til salg,« lyder det fra Peter Boe Christensen.

I den nye ejendomsmæglerlov understreges det, at ejendomsmægleren altid er sælgerens repræsentant. Tidligere var der også en rådgivningsforpligtelse over for køber, men denne er nu fjernet i den nye lov.

»Derfor tænker ejendomsmæglerne måske, at man kan gå ind på et nyt marked, fordi det nu er tydeligt, hvornår man er sælgers mand, og hvornår man ikke er. Jeg ved bare ikke, om det fungerer i praksis,« udtaler Lea Markersen, juridisk konsulent ved Forbrugerrådet Tænk.

Og det er da også netop den nye lov, der har gjort sig gældende for tiltaget hos Nybolig, der er den tredje mæglerkæde i Danmark til at tilbyde rådgivning til køberne. Det er Dansk Ejendomsmæglerforening, der tilbyder den nye uddannelse i køberrådgivning til ejendomsmæglerne.

»Det er den nye ejendomsmæglerlov, som entydigt fastslår, at ejendomsmægleren fremadrettet alene er sælgers repræsentant, og derfor er det vigtigt, at også boligkøberne har professionelle rådgivere med på sidelinjen,« siger Nyboligs pressechef Kim Pauli.

At den professionelle rådgiver så også er en ejendomsmægler, ser han intet problem i. Det finder både Lea Markersen og Peter Boe Christensen ellers kritisabelt.

»Køberrådgiveren skal være en uvildig rådgiver, som ikke har nogen interesse i et salg hos en specifik ejendomsmægler, og det kan man jo godt frygte, køberrådgiverne har, når de selv er ansat ved en mæglerkæde,« siger hun.

Men køberrådgiverne får ikke noget ud af at anbefale huse inden for Nybolig, understreger Kim Pauli. Nybolig er et franchisekoncept, og kædens ca. 220 forretninger er alle ejet og drevet af selvstændige ejendomsmæglere. De skal ikke stå til ansvar over for hinanden - eller kæden - når de rådgiver køberne, forklarer han.

»Køberrådgiveren har ikke noget økonomisk incitament for alene at henvise til Nyboligs ejendomme, for de er lønnet af køberne og har ikke noget motiv for at sælge den ene eller anden ejendom. Ellers løser køberrådgiveren jo ikke sin funktion for kunden,« siger han således.

 

Og selvom det nøjagtigt er, hvad Peter Boe Christensen gør opmærksom på - at køberrådgiverne i Nybolig kan have svært ved at løse den opgave, de bliver stillet over for - går hans og Lea Markersens kritik også på, at Nybolig og andre mæglerkæder kan mistænkes for at tilbyde rådgivning, fordi de ser det som en mulighed for at få flere kunder i butikken.

»Der er et stort potentielt marked i det, netop også fordi man kan gafle nogle potentielle kunder. For køberrådgiveren vil jo garanteret også have boliger til salg, der matcher de krav, køberen stiller,« siger Lea Markersen.

Det er dog ikke muligt for køberrådgiveren at anbefale ejendomme i sin egen forretning, og sender man køberen videre til boliger i andre Nybolig-forretninger, må man ikke modtage honorar for det, påpeger Kim Pauli.

»Men det er selvfølgelig en udvidelse af vores forretningskoncept, fordi det er vores ansatte i forretningerne, der skal arbejde som køberrådgivere. Men kædekontoret får ikke noget ud af det - det gør den enkelte forretning kun. I sidste ende får Nybolig selvfølgelig noget ud af, at forretningen bliver større,« siger han således.

Hos Forbrugerrådet Tænk anbefaler man ikke mæglerkædernes køberrådgivning.

»Køberrådgivning er vigtigt, og vi opfordrer forbrugeren til, at det sker via en advokat eller uvildig rådgiver, frem for via ejendomsmægleren,« siger Lea Markersen. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.