USA genåbner omstridt Thule-udbud
Danmark, Grønland og USA er blevet enige om en ny aftale for milliardkontrakten på Thule-basen. USA åbner konkurrencen igen, men først om halvandet år.
Efter intense forhandlinger og et sandt storpolitisk drama er Danmark, Grønland og USA blevet enige om en aftale for den omstridte milliardkontrakt på Thule-basen. Kun detaljer adskiller de tre parter.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) var onsdag morgen i et lukket samråd i Grønlandsudvalget, hvor han redegjorde for udviklingen i sagen. Efter mødet sagde Lidegaard, at forhandlingerne er inde i en god fase.
»Vi har en konstruktiv dialog med amerikanere og et tæt samarbejde,« siger Martin Lidegaard.
En ny aftale vil forpligte det amerikanske luftvåben til at sende kontrakten ud i et helt nyt udbud. Ifølge Finans' oplysninger kan det tidligst ske til oktober 2016, når den kontrakt, der i oktober endte i hænderne på et amerikansk ejet skuffeselskab, har løbet i ét år.
Et nyt udbud er en langstrakt affære, og derfor vil Exelis Services A/S reelt have kontrakten i mindst to-tre år fra oktober 2015, før en eventuel ny leverandør kan komme i spil.
»USA giver meget klart udtryk for, at man rent juridisk ikke bare sige, at udbuddet ikke har været der. Men der er mulighed for at afkorte perioden i bedste fald helt ned til et år. Det afhænger af en lang række faktorer, og det er stadig en del af forhandlingerne,« siger Martin Lidegaard.
Den kommende tid skal en arbejdsgruppe komme med en ny definition af, hvad det vil sige at være en dansk/grønlandsk virksomhed. Definitionen vil være udgangspunktet for det kommende udbud og skal én gang for alle udrydde tvivlsspørgsmål.
Det var netop en upræcis definition, der betød, at Exelis Services A/S, et datterselskab af amerikanske Vectrus, fik kontrakten i første omgang i strid med en dansk/amerikansk forsvarsaftale. Selskabet udnyttede et smuthul, der aldrig blev opdaget af Udenrigsministeriet.
Endnu en arbejdsgruppe skal finde alternative måder til at øge Grønlands indtægter fra samarbejdet med USA, der nægter at betale husleje for Thule eller kompensation.
Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.