Erhverv

Det skal du kunne i fremtidens job

Advokater, revisorer, p-vagter og mange andre job findes ikke i fremtiden, mener fremtidsforsker.

Artiklens øverste billede
De stillesiddende kontorjob vil i vid udstrækning forsvinde, vurderer Anne Skare Nielsen.

Mange af de job, som findes i dag, kommer ikke til at eksistere i fremtiden.

For ligesom nogle af fortidens job i dag virker fuldstændig forældede, vil der ikke være brug for mange af de job, som vi har i dag. Piloter er f.eks. nutidens typografer, mener Anne Skare Nielsen. Hun er biolog, cand. scient.pol. og fremtidsforsker i sin egen virksomhed Future Navigator.

Ligeså utænkeligt det var for typograferne i 1970'erne, at deres arbejdsopgaver kunne overtages af en computer, er det for piloterne i dag, at der i fremtiden ikke længere er brug for dem i cockpittet. Men ifølge Anne Skare Nielsen er det netop den vej, det går.

Og piloterne er ikke de eneste med dårlig jobsikkerhed.

Vi kommer også til at sige farvel til bankrådgivere, revisorer, advokater, p-vagter og taxa-chauffører,” siger Anne Skare Nielsen.

»Alle de job, hvor folk sidder stille på kontoret og laver, hvad de selv kalder ”meget kompliceret arbejde”, forsvinder. Analysejob, rapportskrivning og generel support vil blive automatiseret. Vi kommer også til at sige farvel til bankrådgivere, revisorer, advokater, p-vagter og taxachauffører,« siger Anne Skare Nielsen.

Men fortvivl ej. For selvom nogle job forsvinder, vil der altid være behov for dedikerede og dygtige mennesker. Anne Skare Nielsen giver her otte bud på, hvad det er, vi skal kunne i fremtidens job.

  • Dygtighed. Før i tiden var der gatekeepere på, hvad man måtte vide og kunne læse, men allerede i dag oplever vi en demokratisering af viden. F.eks. tilbyder edX gratis online kurser i alt fra biologi til økonomi. Bevægelsen væk fra at man tager én uddannelse, som giver én profession og måske endda en beskyttet titel, er allerede i gang. Det er en bevægelse fra profession til professionalisme. Professionerne er under pres, men dygtige mennesker, der har en professionel tilgang og en trang til hele tiden at gøre tingene optimalt, de skal nok klare sig.
  • Dedikerede fællesskaber. Der er ingen, der får succes alene i fremtiden. Fællesskaberne gør også, at man kan klare sig uden mange af de basale færdigheder som at læse, skrive og regne. For hvis ikke man selv kan, indgår man i et fællesskab, hvor der helt sikkert er andre der kan. Mennesker er sociale væsener, og det er netop gennem de dedikerede fællesskaber, at vi skal undgå ensomhed, som ifølge Anne Skare Nielsen i fremtiden afløser stress som folkesygdom nr. et.
  • Lære, aflære, genlære. Vi kan ikke længere bare uddanne os til én ting, og job er ikke noget man får, men noget man skaber. Arbejdslivet vil veksle mellem perioder med ro og kaos. Fællesskab bliver det, der skaber tryghed i hverdagen. Derfor skal man være villig til at give slip på det, man kunne i går for at blive ved med at være dygtig til det, man gerne vil skabe i morgen. Mennesker bliver aldrig overflødige i fremtiden, men det gør vores kompetencer.
  • Syntese. I dag er der mange, der er gode til at analysere og bruger meget tid på det. Men analyse betyder egentlig bare at adskille, og det vil digitaliseringen i fremtiden kunne gøre meget bedre end noget menneske. Vi skal i stedet være gode til syntese: at bygge sammen. Kompleksiteten er vores tids fjende, og det bliver eftertragtet at kunne oversætte den komplekse verden til noget, mennesker forstår.
  • Speak data. Fremtiden er en digital bog. Hvis man ikke forstår det og ikke har en interesse for det, får man det rigtig svært. Fremtiden består af bits og bytes. Vi skal have en eksperimenterede adgang til data og have lyst til at lege med apps og bygge vores egne brugergrænseflader. Man må ikke sige: ”Jeg kan ikke lide Facebook, så det gider jeg ikke.” Det handler ikke om, om du kan lide det eller ej, for det er der, dine kunder er, lyder budskabet fra Anne Skare Nielsen.
  • Proaktiv projekttankegang. I fremtiden sidder du ikke og venter på, at en chef sætter dig i gang. Du går ikke ind til chefer og siger: ”Færdig! Jeg vil gerne have noget mere at lave.” Du siger: ”Vi har afsluttet det projekt, nu er vi gået i gang med det her.” Man laver selv en plan for, hvad man vil lave i virksomheden for at skabe værdi. Det betyder også, at der ikke længere er samme konflikt mellem arbejdsgivere og –tagere, mener Anne Skare Nielsen.
  • Dyb social intelligens. Teknologi fylder alt for meget, og vi har behov mere af det sociale. Det nye sort bliver at være et godt menneske, være stolt af det, man laver, være en omsorgsfuld medborger, lyttende, empatisk og at kunne reflektere over etik og moral. Vores beslutninger skal basere sig mere på værdiskabelse frem for vækstmål.
  • Ydmyg arrogance. I fremtidens job er der brug for, at du er arrogant nok til at tro på, at du kan noget, der kan forandre verden. Vær ambitiøs og tænk “hvor stort kan det her projekt blive”. Med god ledelse og et lille dedikeret forpligtende fællesskab kan du i dag opbygge en verdensvirksomhed. Men vær også ydmyg nok til altid at lytte til andre og respektere det faktum, at hårdt arbejde aldrig nogensinde går af mode. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.