Erhverv

Han valgte Danmark fra for at blive iværksætter i Thailand

For seks år siden var Kristian Ole Rørbye deltidsiværksætter i Danmark, i dag har han 20 medarbejdere i sine to virksomheder i Thailand.

Artiklens øverste billede
Kristian Ole Røbye, mener ikke, at han fjernet arbejdspladser fra Danmark - tværtimod er han med til at skabe nogle, selvom hans virksomheder ligger i Thailand.

I valgkampen herhjemme bliver der talt meget om, hvordan vi får skabt flere arbejdspladser. Nogle af de arbejdspladser skal komme fra iværksættere, men hvordan får man iværksætterne til at overleve, så de kan vokse og skabe flere arbejdspladser?

Ifølge iværksætteren Kristian Ole Rørbye skal vi ikke kun lade os inspirere af vores nabolande eller USA i jagten på et bedre iværksættermiljø. Han mener, at de danske politikere med fordel kan kigge på de vilkår, som Thailand giver iværksættere. Kristian Ole Rørbye har selv tidligere drevet virksomhed i Danmark, men selvom kunderne stadig er danske, har han skiftet Danmark ud med Thailand. I landets anden største by Chiang Mai driver han to virksomheder med i alt 20 medarbejdere.

Det hele startede, da Kristian Ole Rørbye for seks år siden arbejdede med online markedsføring for et webbureau i Danmark, der gerne ville åbne en afdeling i Thailand.

»De spurgte, om jeg kunne tænke mig at være afdelingsleder for deres online markedsføringsafdeling. Det passede meget godt. Min daværende kæreste og jeg var lige gået fra hinanden, vi havde opsagt vores lejlighed, og jeg havde solgt min bil. Så jeg sagde ja og pakkede kufferne, og en måned senere stod jeg i Thailand,« siger Kristian Ole Rørbye.

I løbet af det halve år, hvor han arbejdede der, blev han så glad for Thailand, og de muligheder landet giver for virksomheder, at han besluttede sig for at åben sin egen virksomhed. Det blev til startskuddet til online markedsføringsvirksomheden Move Marketing, der i dag har en årlig omsætning på omkring to mio. kr.

»Hovedårsagen til, at jeg valgte Thailand, var de mange veluddannede medarbejdere, der er inden for it- og kommunikation. Her er en bred skare af dygtige folk, som vi kan få til priser, der er langt lavere end det, vi skal betale tilsvarende medarbejdere i Danmark.«

Allerede i 2008 lavede Kristian Ole Rørbye sin første webshop, der solgte fiskegrej. Med en bachelor i marinebiolog og erfaringer med at arbejde med salg og online markedsføring, var det det oplagte sted at starte. For iværksætterdrømmen har han altid haft.

»Jeg kan godt lide at stå op og arbejde for noget, der er mit eget, og som jeg brænder for. Jeg arbejder omkring 50 effektive timer om ugen, men jeg ser det ikke rigtig som et arbejde. Jeg kan godt lide den frihed, man får som iværksætter.«

Udover de lave lønninger har Thailand en ordning kaldet Board Of Investment, BOI, der går ud på, at hvis virksomheder investerer i Thailand og skaber arbejdspladser i landet, får virksomhederne nogle skattemæssige fordele. Derudover er det langt lettere for BIO-virksomheder at få arbejdstilladelser til udenlandske medarbejdere.

»Det kunne man lære noget af i Danmark. Iværksættere har svært ved at komme i gang bl.a. pga. skatten. BOI-ordningen giver virksomhedsejere noget frihed og bedre muligheder. De er faktisk ret gode til at hjælpe os med at komme i gang her i Thailand.«

De lave lønninger og skattefordelen betyder, at Kristian Ole Rørbye kan tilbyde online markedsføring noget billigere end konkurrenterne i Danmark, og det har givet ham lyst til flere forretninger. Derfor lavede han for knap to år siden virksomheden Animation Mu, der laver animationsvideoer og grafiske opgaver for danske virksomhed. I det første regnskabsår omsatte virksomheden for en mio. danske kr., og i dag er der 10 fuldtids animatorer ansat i Animation Mu.

Kristian Ole Rørbye (tv) sammen med en del af teamet bag Animation Mu.

Størstedelen af Kristian Ole Rørbyes thailandske medarbejdere har en bachelor inden for it. Her er startlønnen ca. 3.000 kr. om måneden plus frokostordning og sygeforsikring. Og den løn er der mange, der vil arbejde til.

»Det er ret eftertragtet at arbejde for en dansk eller europæisk virksomhed, så jeg har ikke svært ved at skaffe arbejdskraft. Tværtimod. Når vi søger en medarbejder bliver vores indbakke oversvømmet.«

I Danmark skal en tilsvarende medarbejder have 25.000-30.000 kr. i startløn foruden pension, feriepenge osv. Her er det vigtigt at få med, at skatteniveauet er helt anderledes i Thailand. Kristian Ole Rørbye betaler topskat i Thailand, den ligger på 17 pct., mens mange menige medarbejdere enten slet ikke betaler skat eller mellem 8 og 10 pct.

Selvom der er mange økonomiske fordele ved at drive virksomhed i Thailand for Kristian Ole Rørbye, har det dog ikke været helt problemfrit at have medarbejdere, der aldrig har sat deres ben i Danmark til at arbejde for de danske kunder.

»Det er en stor udfordring rent grafisk, når vi f.eks. laver scenedesign. Nogle af vores thailandske medarbejdere tegner f.eks. bjerge i baggrunden, og de aner ikke, hvordan husene og haverne i Danmark ser ud.«

Kulturelt er der også forskel på de danske og thailandske medarbejdere. Thailændere har i højere grad end danske medarbejdere brug for meget nøjagtigt at få at vide, hvad de skal lave, og her kan sproget være en barriere.

»Hverken jeg eller de andre danskere i virksomheden er særligt gode til thailandsk, så det meste i virksomheden foregår på engelsk. For at undgå misforståelser i de opgaver, vi giver, har vi ansat en thailandsk projektleder, der er rigtig god til engelsk.«

I øjeblikket har Kristian Ole Rørbye tre danske medarbejdere i Thailand, derudover er der en række freelancere der sidder i Danmark. Virksomhedernes tekst- og speakopgaver kræver nemlig, at man kan dansk og har et kendskab til Danmark.

»Man kan spørge, om det er negativt, at vi har outsourcet nogle arbejdspladser til Thailand, men på den anden side køber vi også ting fra Danmark, så det giver en synergi,« siger Kristian Ole Rørbye.

Efter seks år i Thailand har han ingen planer om hverken at flytte sig selv eller sine virksomheder til Danmark.

»Thailand er mit hjem, det er her jeg har min kæreste, mit hus osv. Jeg kunne sagtens drive virksomhederne fra Danmark, men produktionen skulle stadig ligge her. For hvis jeg skulle have danske animatorer skulle hele vores konceptet tænkes om. Så ville det ikke være prisen, vi skulle slå på,« siger Kristian Ole Rørbye.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.