Serier

Gigantregning rammer partnere bag skandaleramt advokatfirma

Tre partnere bag Advokatfirmaet Johan Schlüter hænger personligt på en gigantisk regning på formentlig omkring 100 mio. kr., efter at virksomheden er blevet ramt af en regulær skandale.

Schlüter-sagen
Rettighedsadvokaten Johan Schlüter og advokatfirmaet i hans navn er havnet midt i en skandale om svindel med filmproducenters rettighedspenge. Foto: Mik Eskestad.

Advokatfirmaet Johan Schlüter har i årevis forvaltet rettighedspenge på vegne af tre foreninger af tv- og filmproducenter (CAB, Filmkopi og Filmret), men en revisionsundersøgelse har afsløret, at producenterne er blevet snydt for over 100 mio. kr. i perioden 2011-2015.

Producentforeningen har som paraplyorganisation indgivet politianmeldelse i sagen, og samtidig har den ifølge direktør Klaus Hansen tvunget de tre ejere bag advokathuset, Johan Schlüter, Susanne Fryland og Lars Halgreen, til at skrive under på, at de hæfter personligt for producenternes tab. Det er dog endnu ikke blevet bekræftet af advokatfirmaet over for Finans.

Advokatfirmaet Johan Schlüter erkender overfor Finans, at tv- og filmproducenterne er blevet snydt, men ifølge Producentforeningen er virksomheden ikke i stand til at betale pengene.

»Vi kan ikke se, at der er væsentlige aktiver i virksomheden, så vi ville ikke få noget ud af at begære den konkurs,« fortæller Klaus Hansen.

I stedet valgte Producentforeningen at indgå en række aftaler med advokatfirmaet om blandt andet personlig hæftelse for gælden samt en overtagelse af det datterselskab, som har stået for forvaltningen af rettighedspengene.

»Det vigtigste for mig har været at sikre en kontinuerlig drift, så pengene kommer ud til rettighedshaverne,« siger Klaus Hansen, der er stærkt rystet over sagen.

De tre foreninger, som Advokatfirmaet Johan Schlüter forvaltede, har en årlig omsætning på 200-250 mio. kr., så det er også relativt betydelige summer, der er forsvundet.

Sagen kort

Onsdag kom det frem, at Producentforeningen politianmeldte Advokatfirmaet Johan Schlüter for svindel i millionklassen. Producentforeningen mener, at advokatfirmaet har faktureret for ydelser uden hjemmel - og det i en grad, så der i dag mangler mindst 100 mio. kr. i kasserne hos de tre foreninger CAB, Filmret og Filmkopi.

De tre foreninger administrerer de forskellige typer af rettighedsmidler, der tilkommer danske og udenlandske film- og tv-producenter - i alt et beløb svingende omkring 250 mio. kr. årligt.

Efterfølgende offentliggjorde Advokatfirmaet Johan Schlüter, at en partner var bortvist og politianmeldt for underslæb, bedrageri og mandatsvig som følge af de opdagelser, som et uafhængigt revisionsselskab - Deloitte - havde gjort i forbindelse med håndteringen af rettighedsmidlerne for film- og tv-producenterne.

Johan Schlüter er en af landets førende rettighedsadvokater, og som flere gange er blevet hædret for indsats for blandt andet musikindustrien mod piratkopiering. Sagen kommer frem, netop mens han står tiltalt i en alvorlig svindelsag i Frankrig, hvor han anklages for at have franarret en franskmand musikrettighederne til den afdøde franske troubadour, Charles Trenet.

Sidste år blev han idømt 1,5 års fængsel og 30 mio. kr i erstatning i sagen. Schlüter har under hele sagen hævdet sig udsat for et justitsmord, og han appellerede sagen, og der forventes dom i appelsagen efter sommerferien.

I den nye sag fralægger to af de tre ejere, Johan Schlüter og Lars Halgreen, sig dog ethvert ansvar, og de peger i stedet på den tredje, Susanne Fryland, som skurken.

Ifølge Halgreen blev Fryland bortvist tirsdag, og onsdag fulgte firmaet op med en politianmeldelse til bagmandspolitiet for underslæb, bedrageri og mandatsvig.

»Det kommer som et gigantisk chok for os, at disse ulovligheder er foregået,« siger Lars Halgreen.

Ifølge politianmeldelsen har Susanne Fryland haft ansvaret for forvaltningen af de tre foreninger af tv- og filmproducenter, og det har hun misbrugt til at begå »meget grove økonomiske forbrydelser med egen vinding for øje«.

Blandt andet skal hun ifølge anmeldelsen have foretaget »en række meget store og ubeføjede private hævninger samt foretaget væsentlige og helt uforsvarlige udlån til personer i hendes private vennekreds og/eller selskaber, hvori hun selv har en kapitalandel.«

Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Susanne Fryland og Johan Schlüter.

Producentforeningen fik færten af uregelmæssighederne, da bestyrelsen i den ene underforening, CAB, studsede over en formulering i et revisionsprotokollat fra foreningens revisor, JS Revision i Rødovre.

Formuleringen indikerede, at der var en ukendt mellemregningskonto, og det fik bestyrelsen til at bore i sagen.

Siden blev undersøgelserne udvidet til yderligere to foreninger, som Advokatfirmaet Johan Schlüter blev betalt for at forvalte, og de åbenbarede samlede tab for mindst 100 mio. kr.

Ifølge Klaus Hansen fra Producentforeningen er tallet større, men der er aftalt en proces med advokatfirmaet, hvor man skal vurdere, om der kan være berettigede træk fra foreningens konti, der relaterer sig til eksempelvis juridisk rådgivning. Klaus Hansen siger, at de 100 mio. kr. er det beløb, som producenterne mindst er gået glip af, hvilket advokatfirmaet dog ikke er klar til at acceptere endnu. Lars Halgreen pointerer derimod, at det er »langt fra sikkert, at beløbet er så højt, når det kommer til stykket.«

JS Revision kan også forvente et efterspil, da de tre foreningers regnskaber ifølge Klaus Hansen har været forkerte igennem flere år, og derfor har Producentforeningen varslet en klage til Revisornævnet. Samtidig er JS Revision blevet sat fra bestillingen og afløst af Deloitte.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra revisionsselskabet.

Læs også
Top job