Erhverv

Bagmandspolitet dropper sag men fastholder, at de sigtede er skyldige

Bagmandspolitiet mener, at fem af de sigtede i en stor sag om kursmanipulation er skyldige. Men sagen opgives.

Artiklens øverste billede
En stor sag om påstået kursmanipulation er reduceret til et bødeforlæg på 30.000 kr. til Finn Strier Poulsen, som var adm. dir. i den krakkede Ebh Bank.

En stor sag om kursmanipulation for 300 mio. kr. bliver opgivet, selv om bagmandspolitiet mener, at fem af de sigtede i sagen er skyldige.

Der er tale om den såkaldte Dexia-sag, hvor syv personer med tilknytning til Ebh Bank har været sigtet for at have begået kursmanipulation ved at have opkøbt Ebh Bank-aktier for 300 mio. kr. fra januar til september 2008.

»Vi har meddelt fem af de syv personer, der har været sigtet i Dexia-sagen på Ebh-siden, at vi efter at have gennemgået bevismaterialet har fundet, at der er grundlag for at gennemføre en straffesag om kursmanipulation, men vi har samtidig oplyst, at vi mener, at sagen ikke skal gennemføres ved domstolene, fordi ressourcebelastningen for anklagemyndigheden og belastningen for de pågældende ikke står mål med det resultat, som retten vil kunne nå frem til,« siger Per Fiig, vicestatsadvokat i bagmandspolitiet.

For de to øvrige sigtede på Ebh-siden er bagmandspolitiet nået frem til, at der ikke er beviser til at gennemføre en sag.

Når bagmandspolitiet opgivet en sag mod fem personer, som man mener er skyldige, skyldes det, at flere af dem er omfattet af en anden Ebh-sag mod det såkaldte direktørnetværk, som bagmandspolitiet tabte i byretten, men som er anket til landsretten.

»De centrale personer er stadig under tiltale ved Vestre Landsret i en sag, hvor vi i byretten nedlagde påstand om tre-fire års fængsel. I Dexia-forholdet ville vores påstande give mellem 30 dage og tre måneders fængsel, og derfor vil der ikke blive udmålt nogen ekstra straf for Dexia-forholdene, hvis de blev fundet skyldige i begge sager,« siger Per Fiig som forklaring på, at sagen mod dem lægges ned.

Men de blev frikendt i byretten i den anden sag, og hvis landsretten når frem til samme resultat, ender de med at blive pure frikendt, selv om I mener, at de er skyldige i Dexia-sagen?

»Det er helt sædvanligt for anklagemyndigheden at skele til den slags forhold og beskære sager ud fra et ressourcehensyn og af hensyn til de tiltalte,« siger Per Fiig.

Udover de syv personer med relation til Ebh Bank er Dexia Bank og yderligere en person, som er omfattet af navneforbud, sigtet. De sigtelser opretholdes i hvert fald indtil på mandag, hvor der falder dom i byretten i sagen om Parken Sport & Entertainment.

»Den vurdering, som dommeren kommer frem til, har betydning for den fortsatte sag mod Dexia Bank og personen omfattet af navneforbud,« siger Per Fiig.

Endelig har bagmandspolitiet opgivet en pantebrevssag med to sigtede og en sag om et investeringsselskab med to sigtede, som har relation til Ebh Bank.

»I de to mindre sager har vi ikke fundet, at der er beviser til at gennemføre en sag,« siger Per Fiig.

Tilbage står bagmandspolitiet med et krav om en bøde på 30.000 kr. til Ebh Banks tidligere adm. dir., Finn Strier Poulsen, for hans rolle i en sag om en spansk ejendom, Casa Alma.

»Vi har sendt et bødeforlæg til en person, hvilket er udtryk for, at vi mener, at der skal gennemføres en sag. Betales bøden, slutter sagen her, men ellers rejses der tiltale og sagen kommer for retten,« siger Per Fiig.

Forsvarerne i Ebh-sagskomplekset har kritiseret bagmandspolitiet, som har tabt to sager i komplekset i landsretten og en i byretten, der er anket til landsretten, mens resten af komplekset nu stort set opgives. Men den kritik er bagmandspolitiet ikke enig i.

»I de her sager har vi modtaget anmeldelser fra Finanstilsynet byggende på den oprydning, der har været i Ebh Bank (som krakkede under finanskrisen - red.). Dem har vi efterforsket, og vi har ud fra en anklagefaglig vurdering ment, at der var grundlag for at rejse tiltaler. Men vi respekterer selvfølgelig domstolenes afgørelser. Og vi noterer os, hvordan domstolene vurderer rækkevidden af strafbestemmelserne i sager om kursmanipulation,« siger Per Fiig.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.