• Artiklen opdateres
Erhverv

Neurosearch-direktør frifundet for kursmanipulation - selskabet dømt

Neurosearchs tidligere direktør Flemming Pedersen er blevet frifundet for kursmanipulation i Østre Landsret. Bøden på 5 mio. kr. til Neurosearch er derimod stadfæstet.

Artiklens øverste billede
Flemming Pedersen tidligere adm. direktør i NeuroSearch.

Neurosearchs tidligere direktør Flemming Pedersen er blevet frifundet for kursmanipulation i Østre Landsret. Dermed traf han det rigtige valg, da han besluttede at anke den bøde på 1 mio. kr., som han var blevet idømt i byretten.

Bøden på 5 mio. kr. til NeuroSearch er derimod blevet stadfæstet. Østre Landsret har således taget byrettens dom til sig og fundet beviser for, at Neurosearch har gjort sig skyldig i kursmanipulation.

Landsretten afsagde i dag dom i sagen, der handler om en lidt for positiv fondsbørsmeddelelse fra februar 2010. Meddelelsen viste sig ikke at have hold i virkeligheden, men nåede at få stor betydning for Neurosearchs aktiekurs, der steg kraftigt.

Selskabet skal derfor betale 5 mio. kr. i bøde, ligesom det også blev besluttet i byretten. Den nu tidligere adm. direktør Flemming Pedersen blev derimod frifundet for personligt strafansvar i sagen i Østre Landsret, hvor han i byretten blev idømt en bøde på 1 mio. kr. Den slipper han nu for at betale.

Den pågældende børsmeddelelse blev sendt på gaden den 3. februar 2010, og ca. halvanden måned senere, den 16. marts 2010, udnyttede Flemming Pedersen en tegningsoption og tegnede aktier, som han solgte to dage efter. Men idet købet og salget af aktierne ikke fandt sted umiddelbart efter udsendelse af selskabsmeddelelsen, har landsretten ikke fundet grundlag for at fastslå, at Flemming Pedersen disponerede som han gjorde ved at sende fondsbørsmeddelelsen på gaden med den omtalte ordlyd med det formål at berige sig selv.

»Således som tiltalen var formuleret, fandt landsretten derefter ikke tilstrækkeligt grundlag for at fastslå, at direktøren var selvstændig strafferetlig ansvarlig for den kursmanipulation, som selskabet blev dømt for, og direktøren blev derfor frifundet for at have overtrådt forbuddet mod kursmanipulation i værdipapirhandelslovens § 39, stk. 1, jf. § 38, stk.1, nr. 1,« skriver Østre Landsret.

For selskabets vedkommende forholder det sig imidlertid anderledes. Markedet havde således store forventninger til det studie, som Neurosearch havde afsluttet med afsæt i den meddelelse. Den fik aktiekursen til at stige fra 85 kr. den 2. februar 2010 til 168 kr. den 3. februar 2010 og til 224 kr. den 5. februar 2010 - på de få dage blev Neurosearch altså mere end 2 mia. kr. mere værd.

Det var dog så som så med de oplysninger, der ikke var så positive:

»Da det af selskabsmeddelelsen imidlertid ikke fremgik, at primary endpoint ikke var mødt, medmindre man justerede resultatet af studiet for CAGn (forskelle i patienternes genetiske disponering for den sjældne sygdom), og da CAGn-justeringen ikke var en del af den primære analyse, der var defineret for studiet, men alene indgik som en sensitivitetsanalyse, var oplysningerne i selskabsmeddelelsen egnet til at give urig¬tige eller vildledende signaler, og der var således tale om kursmanipulation,« fastslår Østre Landsret i sin dom.

Når dommen ikke bliver hårdere end en bøde på 5 mio. kr. skyldes det dog, at man formoder, at en børsmeddelelse med korrekte informationer også ville have fået kursen til at stige. Derfor er der ikke tale om kursmanipulation af særlig grov beskaffenhed, men at der er tale om kursmanipulation er evident, og Neurosearch kunne snildt have undgået sagen ved at oplyse korrekt, er landsrettens synspunkt.

Mens Østre Landsret onsdag afsagde dommen kl. 11.00 har handlen med Neurosearch-aktien været suspenderet på selskabets egen anmodning. Selskabets aktie er faldet lidt under 3 pct. og koster 2,9 kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.