Erhverv

Stor korruptionssag rykker tættere på Mærsk

Brasilien er hjemsted for en af de største korruptionssager nogensinde. Senest blev et norsk selskab trukket med ind i sagen. Danske A.P. Møller-Mærsk er muligvis også involveret i sagen og fastholder ikke længere sin uskyld.

Artiklens øverste billede
Det brasilianske olieselskab Petrobras, her illustreret ved en boreplatform i bugten ved Rio de Janeiro, er centrum i en af de største korruptionsskandaler verden har set. Danske A.P. Møller-Mærsk spiller en endnu uafklaret birolle.

A.P. Møller - Mærsk åbner nu for, at virksomheden kan være involveret i den omfattende brasilianske korruptionssag med det statslige olieselskab Petrobras som omdrejningspunkt.

Da sagen for alvor rullede for et år siden, afviste Mærsk, at man var involveret, men den afvisning gælder ikke længere, efter at selskabet på ny har været i kontakt med politiet.

»Mærsk er blevet kontaktet af de brasilianske myndigheder og har efterkommet deres forespørgsler. Maersk respekterer, at der pågår en efterforskning, og vi kan ikke kommentere yderligere på nuværende tidspunkt. Mærsk Gruppen understreger sin politik om at arbejde imod korruption. Bestikkelse og returkommission er strengt forbudt for alle ansatte i Mærsk og hos tredjeparter, der samarbejder med os,« lyder det i en officiel udtalelse fra hovedkontoret.

For et år siden var ordlyden ellers en helt anden fra Mærsk, som forsikrede, at man havde holdt sig på dydens smalle sti:

»Vi har ikke fundet noget, der indikerer, at Mærsk har taget del i nogen form for ukorrekt eller ulovlig aktivitet,« lød det dengang, da Mærsk også fortalte, at man selv havde havde givet information til de brasilianske føderale myndigheder i juli 2014 og ikke var blevet kontaktet siden. Ligesom det blev understreget, at penge fra Mærsk kun var betalt »mod korrekte og officielle fakturaer og gennem officielle bankkanaler til en udpeget bank i Rio de Janeiro.«

Vi har ikke fundet noget, der indikerer, at Mærsk har taget del i nogen form for ukorrekt eller ulovlig aktivitet.

A.P. Møller-Mærsk i 2014.

Mærsk oplyser, at man har været nødt til at ændre sine officielle udtalelser, fordi man igen er blevet kontaktet af myndighederne. Mærsk ønsker dog ikke at besvare det oplagte spørgsmål om, hvorvidt det stadig gælder, at man »ikke har fundet noget, der indikerer, at Mærsk har taget del i nogen form for ukorrekt eller ulovlig aktivitet«. Men det vil man af princip ikke kommentere, når der er igangsat en undersøgelse, lyder det fra Mærsk.

Morten Niels Jakobsen, chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), har været i kontakt med det brasilianske politi om sagen.

»Vi har sendt en formel retsanmodning, men mere end det kan jeg ikke sige. Det er en sag, der er vigtig at få undersøgt for at finde ud af, hvad der er op og ned. Det er jo ikke sikkert, at der er noget i det. Vi skal have nogle ting fra brasilianerne, før vi kan gøre mere,« siger han.

Knut Gotfredsen fra ngo'en Transparency International Danmark, der har til formål at bekæmpe korruption og bestikkelse overalt i verden, har fulgt sagen relativt tæt.

»Ifølge sagen har en Petrobras-mand fået penge for at fortælle en person tilknyttet Mærsk om Petrobras’ behov, så de vidste mere om, hvad der skulle bydes ind med på nye kontrakter. På den måde kunne Mærsk mere konkret vide, hvordan de skulle skrue deres tilbud sammen. Det er på den baggrund, at politiet i Brasilien har rettet henvendelse til det danske bagmandspoliti for at høre, om de ikke kunne undersøge det nærmere,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.