Investorer kan score kassen på huslejefidus på Strøget
Huslejerabatter for millioner holdes hemmelige i forbindelse med huslejetvister på Strøget. Fidusen kan sikre investorerne store milliongevinster.
Pengemænd bag dyre butiksejendomme på Strøget i København har gjort brug af en kontroversiel huslejefidus, der kan sikre dem store milliongevinster. Ifølge dokumenter, som Finans er i besiddelse af, har udlejere i flere tilfælde skjult aftaler om huslejerabatter samtidig med, at de forsøger at presse lejepriser og dermed også ejendomspriser op på Strøget.
Fidusen handler om at hemmeligholde millionstore huslejerabatter, som ejendomsinvestorer giver til butikker for at få dem til at underskive en lejekontakt med en højere årlig husleje.
F.eks. krævede den britiske kapitalfond Cubic Property Fund, at Synoptik skulle betale 60 pct. mere i husleje for kædens butik i Købmagergade. Det skete bl.a. med henvisning til, at Benetton betaler en højere leje i naboejendommen. Men Cubic Property Fund har hemmeligholdt, at fonden selv var med til at give Benetton en betydelig rabat for at få dem til at underskrive lejekontrakten.
Finans' har i en række artikler afdækket, hvordan strøgejendomme bliver solgt til rekordhøje priser. For ejendomsinvestorerne er det guld værd at få hævet huslejen. Lykkes det at få huslejen op med 60 pct., stiger ejendommens samlede værdi nemlig også med 60 pct. forud for et videresalg. Det kan altså være rigtig mange penge værd på de populære adresser, som ofte handles til flere hundrede mio. kr.
Det er kritisabelt, at man ikke lægger alle oplysninger frem.
Hverken Synoptik eller Cubic Property Fund har ønsket at svare på Finans’ spørgsmål om huslejefidusen. Professor i lejeret på Syddansk Universitet Jakob Juul-Sandberg mener, at det er en unfair måde at drive forretning på.
»Det er kritisabelt, at man ikke lægger alle oplysninger frem. Hvis vi lægger til grund, at man bevidst har undertrykt disse oplysninger, så er det problematisk. Det giver jo et helt forkert billede,« siger Jakob Juul-Sandberg.
I Dansk Erhverv er man ikke imod muligheden for at give lejerabatter, men markedsdirektør Henrik Hyltoft vil have ændret lovgivningen, så man sikrer, at rabatterne kommer frem i lyset. Ellers risikerer man, at huslejeniveauet presses op på falske forudsætninger.
»Hvis en udlejer i gaden har lavet nogle kreative numre med store huslejerabatter, giver det et højere lejeniveau på den enkelte ejendom. Hvis det så bliver brugt af andre udlejere til at sige, at nu er markedslejen i området steget, kan det føre til, at huslejen bliver hævet for andre butikker, uden at de får rabatterne med,« siger Henrik Hyltoft.