Erhverv

Kæmpemøller står på spring i danskernes baghaver

Nye teknologier betyder, at landvindmøller lider af vokseværk. Derfor er grænsen på max. 150 meters højde i vejen, lyder det fra vindmøllebranchen. Danmarks Naturfredningsforening er enig.

Artiklens øverste billede
Vindmøller på land bliver større og større. Allerede i dag opstilles landmøller med en størrelse, som for bare få år siden alene blev set som hørende hjemme på havet.

Vindmøllebranchen og Danmarks Naturfredningsforening er klar til et opgør med den nuværende højdegrænse for vindmøller på land.

I dag kan kommunerne blåstemple landmøller op til 150 meter målt til øverste vingespids, men den grænse udfordres af bl.a. Vestas.

»Egentlig troede vi, at målet var nået for højden på vindmøller på land, men så opfandt vi en ny tårnkonstruktion, så vi kan øge højden og størrelsen på møllen,« siger Anders Vedel, teknisk chef i Vestas.

Resultatet er en ny serie af møller, som Vestas sender på gaden i 2016 med tårnhøjder på op mod 166 meter og vinger på op til 67 meter.

Vindmølleindustrien peger på, at politikerne ønsker mere og billigere grøn energi, og det kan store landmøller levere, lyder meldingen.

»Vi bliver på et tidspunkt nødt til at diskutere højdegrænsen, der gælder i forhold til kommunal planlægning, fordi teknologien giver nogle nye muligheder på det her område,« siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien, og efterlyser en stillingtagen senest i 2017.

Danmarks Vindmølleforening (DV) taler om store maskiner i landskabet, men er åben overfor kæmpemøllernes indtog.

»Forudsat at der sker en særlig planlægning for de helt store møller, er det nok den vej, vi skal,« siger Asbjørn Bjerre, direktør i DV.

Danmarks Naturfredningsforening er som udgangspunkt imod vindmøller i naturen. Alligevel er man klar til at acceptere endnu højere vindmøller.

»Hvis møllerne har nået en anden størrelse, hvor vi så at sige får hevet mere energi ud af vinden, så grøn energi bliver endnu mere rentabel, er grænsen for højden en diskussion, der er værd at tage,« siger Michael Leth Jess, direktør i Danmarks Naturfredningsforening.

Når vi har at gøre med så store møller, skal de stå på havet.

Troels Lund Poulsen (V), erhvervs- og vækstminister

Ny teknologi eller ej, så er erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) modstander af kæmpevindmøller på land.

»Jeg er dybt skeptisk overfor at se på den gældende grænse. Når vi har at gøre med så store møller, skal de stå på havet,« siger Troels Lund.

Et flertal i Folketinget aftalte i 2012, at 50 pct. af elforbruget i 2020 skal komme fra vindstrøm. Det skal bl.a. ske ved at opføre 600-900 nye landmøller.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.