Erhverv

Tomme kontorer koster pensionskasser 300 mio om året

Danske pensionskasser bliver hårdt ramt af ledigheden på markedet for kontorejendomme. ATP's spritnye kontorejendom på Langelinie står gabende tom.

Artiklens øverste billede
PFA ejer hjørnebygningen i Nordhavn på Lautrupsgade 13-15, der stort set har stået tom siden den blev færdigbygget i 2013.

Tomme kontorbygninger i hovedstadsområdet går hårdt ud over danskernes pensionsopsparinger. Ifølge Finans' kortlægning af markedet for kontorejendomme går de danske pensionskasser tilsammen glip af årlige indtægter på over 300 mio. kr., fordi en lang række af deres kontorer i Region Hovedstaden står tomme. Dertil kommer de manglende indtægter fra ledige lejemål i resten af landet.

Et af de berørte pensionsselskaber er ATP, der for nylig afsluttede et stort kontorbyggeri på Langelinie, hvor der stadig ikke er nogen lejer. ATP's ejendomsdirektør Michael Nielsen ærgrer sig over det tomme nybyggeri og understreger, at ATP normalt kun bygger nyt, hvis der på forhånd er fundet en lejer.

»Jeg havde gerne set, at vi havde en lejer nu, men vi har bygget huset til en relativt billig pris i forhold til, hvad vi kunne bygge til i dag, så det er stadig en gode case for os. Vi kan godt tåle at være tålmodige med at finde de rigtige lejere,« siger Michael Nielsen.

Ud over ATP har bl.a. PFA, Danica, Nordea Liv og Pension og PKA adskillige kontorer, som står tomme. Og det ser ikke ud til at blive lettere at få dem lejet ud i de kommende år. Som Finans skrev mandag er der lagt op til et boom i nye kontorbyggerier i 2017, selv om der i forvejen er flere en 1,2 millioner kvadratmeter ledige kontorer i hovedstadsregionen.

PFA’s ejendomsdirektør Michael Bruhn anerkender, at mange nybyggerier kan komme til at give problemer.

»Der er jo kun en bestemt pulje af lejere, så på et eller andet tidspunkt risikerer vi, at festen stopper. Det hele skal komme af, at der kommer vækst i København. Ellers skal der være nogen, der har opfundet en evighedsmaskine. Det er vi opmærksomme på, og derfor skal vi have en fornuftig og langsigtet lejer, før vi sætter nye projekter i gang,« siger Michael Bruhn.

Flere pensionsselskaber satser på, at bygge kontorejendomme om til boliger for at undgå de tomme lokaler. Men det er langt fra alle steder, at det er en realistisk løsning.

Lars Krull, der er seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, frygter, at det store udbud af kontorejendomme kan komme til at gøre ondt på de danske pensionsselskaber.

»I forvejen er den type ejendomme handlet ned i nogle relativt lave afkast. Så man kan ikke bare sige, at man skruer lidt ned for afkastet, og så hænger det sammen alligevel. Dertil er markedet simpelthen presset for meget i bund,« siger Lars Krull.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.