Erhverv

Styrtdyk i stålpriser presser grossisterne

Fem år med faldende stålpriser udfordrer de danske stålgrossister, som er begyndt at tro på, at udviklingen snart må vende.

Artiklens øverste billede
De faldende stålpriser gør, at stålgrossisterne skal være meget skarpe for ikke at tabe penge.

Stålpriserne, som har været faldende siden 2011, har været en lang, grim tandpine for de danske stålgrossister. For at undgå store tab på for dyre stålindkøb har byggevare- og industrigrossisten Lemvigh-Müller ændret sin indkøbsstrategi.

Det gælder om at få solgt stålet hurtigt, dog uden at skulle melde udsolgt, så kunderne forsvinder over til konkurrenten.

»Vores udfordring er at sørge for at have tilstrækkeligt på lager og samtidig have en så høj omsætningshastighed, så vi ikke sætter penge til på det, vi sælger. Vi har finjusteret vores indkøbsprocesser, salgs- og efterretningsprocesser, og det er vi lykkedes forholdsvis godt med,« siger Michael Christensen, direktør for stål-  og metaldivisionen i Lemvigh-Müller.

Omsætningshastigheden kan bl.a. sættes op ved at købe mindre ind ad gangen og sørge for, at kunderne har brug for stålet, når det kommer frem, forklarer han.

»Når vi f.eks. køber 1.000 ton stål i Kina, er alene transporttiden ca. 50-60 dage, og så kan nyt stål købes billigere, end det, der er på vej hjem. Derfor er ordet omsætningshastighed altafgørende for os grossister,« siger han.

Der er ifølge Michael Christensen et så massivt et overudbud af stål, at man kan altid finde en, der er villig til at sælge til dagsprisen.

»Der er mange, der har forståelse for, at jeg har givet 5 kr. for noget stål for tre måneder siden, men hvis konkurrenten vil sælge det for 4 kr., så er det ham, der får ordren,« siger han.

Lemvigh-Müller tror dog, at stålpriserne, som har været konstant faldende de sidste fem år, er ved at have ramt bunden.

»Vi tror, der kommer en markant prisstigning her i andet kvartal, men lad os se, hvad der sker efter sommerferien. Der er stadig et massivt overudbud af stål,« siger Michael Christensen.

De faldende stålpriser udfordrer også konkurrenten Sanistål.

»Stålforretningen har været under pres grundet faldende stålpriserne. Når stålpriserne falder globalt, tjener vi mindre pr. kg stål, vi sælger,« siger Christian B. Lund, adm. direktør i Sanistål.

»I flere år har man sagt, at nu kunne stålprisen ikke falde yderligere, men det har den vist sig at gøre. Stålproducenterne kører med store underskud, så på et tidspunkt må udbuddet tilpasse sig efterspørgslen,« uddyber Christian B. Lund, som ikke vil give et bud på, hvornår det sker.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.