Så stor betydning har det: Handel med kopivarer hæmmer væksten
En ny rapport fra OECD kortlægger udfordringerne med handel af falske varemærker og piratkopier. Det er også et problem i Danmark, fortæller chefkonsulent.
Den internationale organisation OECD og EU Observatoriet om Piratkopiering og Varemærkeforfalskning har udgivet et ny rapport, der tegner et noget dystert billede af international handel.
Der er nemlig stadig problemer med handel med falske varer og kopier, konkluderer rapporten.
Og problemet er taget til de seneste par år.
Fra 2008 til 2013, som er det seneste år, OECD har data for, er andelen af handel med kopivarer vokset fra 1,9 pct. til 2,5 pct. og har nu en værdi af 461 mia. dollars. Det svarer til 3.000 mia. kr.
I EU er problemet særlig stort. Her udgør import af kopivarer 5 pct. af den samlede import til regionen.
»Rapporten fra OECD og Observatoriet bekræfter, at handlen med kopivarer fortsat er et kæmpemæssigt problem,« siger Barbara Suhr-Jessen, chefkonsulent i Patent- og Varemærkestyrelsen og fortæller, at handlen med kopivarer koster virksomhederne enorme indtægter, fører til tabte arbejdspladser og skader væksten og incitamentet til innovation.
»I Danmark og Europa skal vi leve af vores gode ideer, nye designs og varer af høj kvalitet. Problemet er, at virksomhederne udsættes for unfair konkurrence, når kopister stjæler deres ideer uden at skulle bruge ressourcer på produktudvikling,« siger Barbara Suhr-Jessen.
Desuden kan kopivarer udgøre en sundhedsmæssig fare for forbrugerne, der fx køber tøj, legetøj eller kosmetik, der ikke er ægte.
»Producenterne af de falske varer bruger ofte billige, men sundhedsskadelige stoffer, fordi de ikke behøver tænke på hverken omdømme eller kvalitet. Det kan f.eks. være sundhedsskadeligt, hvis et barn putter forfalsket legetøj i munden, som indeholder farlige kemikalier. Der kan også være farlige kemikalier i bl.a. kopiprodukter af tøj og kosmetik,« siger Barbara Suhr-Jessen og fortæller, at der i Danmark er et særdeles velfungerende samarbejde mellem 12 myndigheder om bekæmpelsen af handlen med kopivarer.
Det sker gennem Ministeriernes Netværk mod IPR-krænkelser, der blev nedsat i 2008. Netværket har igangsat en lang række tiltag til bekæmpelsen af handlen med kopivarer - bl.a. er strafferammerne skærpet væsentligt til op til seks års fængsel.