Erhverv

Danske Nordea-kunder har droppet udlån for milliarder i 2016

Storbankens udlån i Danmark er faldet med 3 mia. kr. på tre måneder – inden Panama-skandale.

Artiklens øverste billede

I modsætning til de to andre store danske banker, Sydbank og Spar Nord, der onsdag har aflagt regnskab for årets første kvartal, faldt udlånet i Nordea.

Første kvartal bød på tilbagegang på erhvervsudlånet på 2,1 mia. kr., men privatkundeudlånet faldt med 1,3 mia. kr. og realkreditudlånet steg med 0,3 mia. kr. I alt et fald på 3 mia. kr. fra nytår frem til udgangen af marts.

Det samlede udlån lander dermed på 590,4 mia. kr.

Perioden siden da har i vidt omfang har været præget af ballade om bankens mulige hjælp til skatteunddragelse via selskaber i Panama, oprettet via bankens Luxembourg-afdeling i samarbejde med det panamanske advokatselskab Mossack Fonseca.

En sag, bankdirektør David Hellemann på et pressemøde i bankens danske hovedkvarter på Christianshavn i København betegner som noget man er »meget kede af.«

»Vi har talt med rigtig mange af vores kunder, og forklaret dem, at det er ikke den type bank, vi vil være, og ikke den type bank, vi er.«

Men allerede inden Panama-papirerne sendte storbanken ud i en regulær shitstorm har Nordea altså haft svært ved at få gang i den danske del af forretningen; nettorenteindtægterne faldt med 8 pct. i forhold til første kvartal af 2015, mens gebyrindtægterne faldt med hele 17 pct., hvilket dog primært skyldes at starten af 2015 bød på enorme mængder af lånekonverteringer inden for realkredittten.

Bankens bundlinje i Danmark går dermed fra 2 til 1,5 mia. kr. ud af det samlede overskud i koncernen på 7,45 mia. kr.

Resultatet er dog en spids bedre end det, Nordea Danmark præsterede i fjerde kvartal af 2015 – 1,45 mia. kr. – på trods af, at både rente- og gebyrindtægter altså er faldet over årets første måneder.

På pressemødet understreger David Hellemann samtidig, at det at vinde markedsandele i Danmark ikke er et mål, der vil betyde at man går på kompromis med kreditkvaliteten.

Den danske bankchef gør dog også klart, at man er klar over at der kan være pres på dele af forretningen fra image-skaden fra Panama-sagen.

Topchef Casper Von Koskull fortalte tidligere onsdag på et pressemøde i Stockholm, at banken forventer at kunne præsentere sin interne rapport om sagen senest ved regnskabet for første halvår.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.