Danske landmænd er blevet for forsigtige med spekulation
En ny rapport lægger op til, at landmænd atter skal bruge finansielle instrumenter til at optimere deres investeringer og virksomhed.
Mange danske landmænd har tabt store summer - og derfor trukket sig helt fra at bruge finansielle instrumenter. Nu vil erhvervets store rådgivingscenter have fokus på, at der fortsat kan være brug for at gå den vej.
Landbrugets rådgivningscenter Seges skriver onsdag i et nyhedsbrev, at anvendelsen af finansielle instrumenter i erhvervet er faldet markant de seneste år. Og det fremhæves, at finanskrisen betød, at mange af de landmænd, der benyttede sig af finansielle instrumenter som for eksempel renteswaps, terminskontrakter og futures, tabte store summer af penge.
Derfor har mange trukket sig ud af det marked, og det er naturligt ifølge Mai-Britt Soo Mortensen, som er specialkonsulent ved Seges og projektleder for et projekt om finansielle instrumenter. Hun udtaler i nyhedsbrevet:
»Det er en forståelig reaktion, når man tænker på, hvad der skete under finanskrisen, men det betyder også, at en række muligheder ikke bliver udnyttet.«
Seges har derfor lavet en rapport, der præsenterer anbefalinger til brugen af finansielle instrumenter i landbruget og som et værktøj i de enkelte virksomheder.
Specialkonsulenten skriver i nyhedsbrevet, at der er tale om komplekse produkter og derfor er rapportens overordnede anbefaling, at landmænd altid søger uvildig, professionel rådgivning, inden der indgås aftaler om finansielle instrumenter.