Stort millionsmæk til rigmands lydkæde
Hi-Fi Klubben vokser i udlandet, men taber stort på udsving i valutakurser.
Den danske butikskæde Hi-Fi Klubben, der er ejet af erhvervsmanden Johan Peter Lyngdorf, tjener fortsat millioner på at sælge lydudstyr til forbrugere i Skandinavien, Holland og Tyskland.
Men udviklingen i både den norske og amerikanske valutakurs har gjort særdeles ondt på indtjeningen. Det fremgår af et nyt regnskab fra Hi-Fi Klubbens moderselskab, Audionord International A/S.
I perioden maj 2015 til april 2016 omsatte Hi-Fi Klubben for knap 1,1 mia. kr. - cirka lige så meget som året før. Til gengæld faldt overskuddet med over 40 pct., så der stod 29 mio. kr. på bundlinjen, da alle regninger var betalt.
Ifølge ledelsen, der kalder resultatet for »utilfredsstillende,« er det især valutasmæk fra den norske krone og amerikanske dollar, som har fået overskuddet til at dykke.
Kursen på den norske krone er faldet mærkbart over regnskabsperioden. Det samme gælder den amerikanske dollar.
»Netto har effekten været i størrelsesordenen 28,5 mio. kr. på årets resultat før skat, når der sammenlignes med resultatet i 2014/15,« skriver ledelsen i regnskabet uden at uddybe det nærmere.
Hi-Fi Klubben blev grundlagt af Johan Peter Lyngdorf i 1980 som et postordrefirma med få demo-rum. Siden udviklede virksomheden sig til en egentlig butikskæde, der i dag har knap 100 butikker i fire lande. Cirka to tredjedele af butikkerne ligger uden for landets grænser.
Den første butik i Tyskland åbnede for kun to måneder siden. Dermed har Hi-Fi Klubben taget kampen op med store kæder som Media Markt og Saturn.
Den 62-årige Johan Peter Lyngdorf er hovedejer af Hi-Fi Klubben og står også bag de to selskaber Dali og SL Audio, som han bestyrer fra sin base i Højbjerg syd for Aarhus.
De resterende aktieposter i Hi-Fi Klubben sidder de to tidligere adm. direktører Flemming Frandsen og Svend Erik Kristensen på.
Over de seneste fem år har der været gennemført et glidende generationsskifte i toppen af Hi-Fi Klubben. Det blev endeligt afsluttet i juni, da daværende direktør Svend Erik Kristensen fratrådte og blev erstattet af Ulrik Vachet Rasmussen.
»Både den nye og den gamle ledelse vurderer, at forretningsgrundlaget og den operationelle drift har udviklet sig positivt - uanset eksogene faktorers midlertidige negative påvirkning. Koncernen står således optimalt forberedt på den forestående internationale ekspansion,« lyder det i regnskabet.