Danske selskaber har sparet sig til overskud
Det er ofte nye selskaber, der sætter noget i gang, men de har problemer med finansieringen, konstaterer revisorer.
Besparelser og effektiviseringer er i høj grad forklaringen på, at andelen af danske selskaber med underskud er faldende.
Det konkluderer Tom Vile Jensen, der er erhvervspolitisk direktør i FSR - danske revisorer. Brancheorganisationen har med udgangspunkt i godt 201.000 regnskaber og tal fra Experian gjort status over de danske selskabers andet kvartal.
»Selskaberne er tydeligvis blevet bedre til at styre økonomien, så det smitter af på omsætning og overskud. Det er positivt i en verden, hvor der er mange usikkerhedsmomenter. Der er nok forklaringen på, at forbedringen er sket ved en lidt defensiv tilgang med stort fokus på omkostninger og effektivitet,« forklarer Tom Vile Jensen.
Den defensive tilgang gør også, at han tvivler lidt på, at udviklingen kan fortsætte de kommende år. Lige her og nu tror han dog på, at endnu flere selskaber kan få vendt et underskud til noget positivt.
»Når jeg tvivler lidt på, at det er en langtidsholdbar løsning, hænger det netop sammen med, at det er besparelser og effektiviseringer og ikke nye tiltag og vækst, der har forbedret økonomien i mange selskaber. Vi ser ofte, at det især er de nye og små selskaber, der går forrest med nytænkning,« siger Tom Vile Jensen.
Og disse selskaber har efter hans vurdering svært ved at skaffe finansiering i Danmark.
»I Danmark har vi været vant til at gå i banken for at låne penge. Men bankerne har ikke rigtig mulighed for at skaffe finansiering til disse selskaber, og i Danmark har vi ikke tradition for alternative finansieringsmuligheder,« lyder det fra direktøren, der opfordrer politikerne til at forbedre rammevilkårene for de nye selskaber.
»Jeg tror, at mange politikere desværre undervurderer betydningen af, at det i Danmark er svært at skaffe risikovillig kapital,« tilføjer Tom Vile Jensen.