Så dårlige er vi til at holde fri i ferien
Mange af os har svært ved at slippe arbejdet, når vi holder ferie. Værst ser det ud for de unge og for lederne, viser to målinger.
Vi ser frem til den længe inden, sætter store krydser i kalenderen og bruger gerne penge på at rejse langt væk i den. Men for mange er ferien alligevel ikke den pause fra hverdagen, som den bør være.
Ifølge en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte er det svært for hver syvende at læne sig tilbage i hængekøjen og slippe tankerne om arbejde. 14 pct. svarer, at de har svært ved at slappe af fra jobbet, når de er på ferie.
»Det kan være vanskeligt at gå fra hektisk hverdag til afslappet ferietilstand fra den ene dag til den anden. Mange af os er jo vant til at være uhyre effektive på arbejdet og have mange bolde i luften. Det betyder også, at vi føler et stort ansvar for, at tingene kører, selv om vi er væk,« siger partner i Deloitte Peter Mølkjær.
Undersøgelsen viser samtidig, at kvinder har sværere ved at slappe af end mænd, og unge har sværere ved at slappe af end ældre.
»Generelt har mennesker, der er ekstremt pligtopfyldende, svært ved at give slip på kontrollen. Og så er evnen til at slappe af altså også et spørgsmål om erfaring. Jo flere gange man har oplevet, at alting jo ordner sig i sidste ende, des bedre er man i stand til at puste ud og lade stå til,« siger Peter Mølkjær.
For ledere er det ekstra svært at holde fri fra arbejde. Mere end halvdelen svarer i en undersøgelse fra Lederne, at de vil løse arbejdsopgaver og besvare mails og sms'er i deres sommerferie.
»Det er lidt bekymrende, at andelen, som ikke holder helt fri i sommerferien, fortsætter med at stige. Man skal som leder passe på, at man ikke sender det signal til kolleger og medarbejdere, at man betragter sig selv som uundværlig,« siger rådgivningschef hos Lederne Niels Henriksen.
Det kan ikke bare være et problem for den enkelte leder, at han/hun ikke holder fri i ferien, det sender også et signal til medarbejdere om, at de bør være til at træffe, selvom der står ferie i kalenderen, påpeger han.
»Det er vigtigt at kommunikere, hvornår og hvordan man har tænkt sig at arbejde i ferien, og det er samtidig en god idé at gøre det klart over for kolleger og især medarbejdere, at der ikke i lederens valg om i ny og næ at arbejde i sommerferien ligger en tilsvarende forventning om, at andre skal gøre det samme.«
Kun 2 pct. af lederne forventer rent faktisk, at medarbejderne er til rådighed under ferien på telefon, e-mail eller sms, fastslås det i undersøgelsen.