Erhverv

Minister reagerer på Finans' afsløring: Lovændring skal stoppe huslejefidus på Strøget

Med et nyt lovforslag vil erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen forhindre skjulte rabatter i huslejeslagsmål mellem butikker og ejendomsinvestorer.

Artiklens øverste billede
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen griber nu ind over for brugen af hemmelige rabatter blandt ejendomsinvestorer. Foto: Jens Henrik Daugaard

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen sætter nu ind over for ejendomsinvestorer, der presser huslejepriser op ved hjælp af hemmeligholdte rabatter. Det sker, efter at Finans i december sidste år afslørede, at pengemænd bag dyre strøgejendomme i København har benyttet en kontroversiel huslejefidus, der kan koste dyrt for de butikker, der lejer sig ind, mens udlejerne sikrer sig store milliongevinster.

Huslejefidusen går ud på at hæve butikkers årlige husleje med det argument, at andre butikker i nabolaget betaler en højere leje. Men i flere dokumenterede tilfælde har udlejer sammenlignet med butikker, som har fået hemmeligholdte millionrabatter som kompensation for en høj årlig husleje. Det har blandt andet været tilfældet i en huslejesag mellem den britiske kapitalfond Cubic og brillekæden Synoptik.

Med Troels Lund Poulsens forslag til en lovændring bliver det slået fast, at alle former for rabataftaler skal fremgå, når man sammenligner lejemål i forbindelse med huslejesager. Ministeren kan ikke kommentere udspillet på grund af sommerferie, men i bemærkningerne til lovforslaget står der:

»Man har set konkrete eksempler på, at der er sammenlignet med lejemål, som ikke har været indgået på samme vilkår, idet der bl.a. er blevet givet betydelige lejerabatter. (...) Det er vigtigt, at lovgivningen klart og tydeligt sikrer, at sådanne uhensigtsmæssige situationer ikke opstår.«

For butikkerne på de attraktive strøgadresser drejer huslejeslagsmålene sig i nogle tilfælde om millioner af kroner i årlige lejestigninger, mens ejendomsinvestorerne kan score høje tocifrede millionbeløb på at få huslejen presset op. Det skyldes, at ejendommens salgsværdi følger huslejeniveauet, således at en fordobling af huslejen også vil fordoble hele ejendommens værdi. I andre dele af landet er beløbene mindre, men mekanismen er den samme.

Dansk Erhverv, der respræsenterer 17.000 virksomheder, og som organiserer en række af de forretningsdrivende, er tilfreds med ministerens indgreb.

»Det er afgørende for, at man vitterligt kan sammenligne lejemålene,« siger Bo Dalsgaard, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

(Data til grafikken er indsamlet i efteråret 2015)

Ejendomsadvokat Patrizia Martinelli, der i flere huslejesager har repræsenteret butikkerne, tror dog ikke på, at lovændringen vil sætte en stopper for huslejefidusen.

»Hvis det for alvor skal flytte noget, er man nødt til at knytte nogle sanktioner til lovændringen,« siger Parizia Martinelli.

Hvis det for alvor skal flytte noget, er man nødt til at knytte nogle sanktioner til lovændringen.

Parizia Martinelli, advokat

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, er åben over for at fastsætte nogle klare sanktionsmuligheder over for de udlejere, som hemmeligholder oplysninger.

»Vi er glade for, at ministeren gør noget ved den unfair forretningsdrift, som vi har set fra nogle udlejeres side, men jeg er ikke sikker på, at forslaget er skarpt nok,« siger han.

Ud over Dansk Folkeparti har Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten tidligere støttet et indgreb mod huslejefidusen. Lovforslaget er i høring frem til d. 10. august, hvorefter det skal behandles på Christiansborg.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.