Jesper Buch går efter femdobbelt gevinst, når han investerer
Jesper Buch har de senere år brugt sin formue på at investere i andre iværksættere.

Jesper Buch, stifteren af Just Eat, blev i denne uge et større millionbeløb rigere, da værkstedportalen Autobutler blev overtaget af den franske bilgigant PSA for over 220 mio. kr., og han efter fire år i ejerkredsen kunne sælge sin andel i virksomheden.
Hans exit fra virksomheden står som et eksempel på succes for hans nye virke som angel investor. Men hans investeringer skal også gå godt for at opfylde egne forventninger.
»Jeg satser på, at det, jeg investerer i iværksættervirksomheder, skal jeg minimum have fem gange igen. Og det får jeg også - det er jeg næsten sikker på,« siger han.
Vejen til succes er dog lang. På et år når Jesper Buch efter eget skøn at se flere hundrede ideer igennem for blot at investere i ganske få. Men netop volumen er vigtig for at kunne opnå succes, mener han.
»Jo flere forretningsplaner man går igennem, jo mindre risiko er der for tab, for så kan du tage det bedste. Hvis der ikke er et højt deal-flow, så er det, at folk begynder at blive desperate og smide penge i halvlunkne projekter,« siger han.
Jeg er konservativ - men hvis man ikke fejler, så er man for konservativ.
Når Jesper Buch så endelig slår til med en investering, er der én helt afgørende faktor, for hvem han skriver under med.
»Jeg investerer i mennesker, ikke brands. Man skal minimere risikoen for fiasko, og det gør man ved at have de rigtige mennesker,« siger han og uddyber.
»Jeg vurderer, hvordan de er funderet. Om de stærke på salg, marketing, økonomi og om der er én, der er stærk nok til at tegne selskabet. Ellers har jeg selvfølgelig et netværk til at udfylde de tomme pladser, men jeg investerer typisk i organisationer, der er, som de skal være, i lang tid frem.«
Helt sikret mod fejl er Jesper Buchs investeringer dog ikke - og det heller ikke hans ønske. Han har da også allerede én investering, som er gået den gale vej.
»Der er Fitbay, en fashion-app. Det virkede ikke. Det er det eneste, som ikke har fungeret, men der kommer nok flere. Hvis ikke der gør, så er jeg ikke risikobetonet nok. Jeg er konservativ - men hvis man ikke fejler, så er man for konservativ.«
Nye investeringer står dog ikke øverst på Jesper Buchs to-do liste for nu.
Hans farvel til Autobutler kommer nemlig til at markere en ny periode for serieiværksætteren, som nu vil bruge mere tid på de virksomheder, han allerede har i folden frem for at få flere til. Og så kommer der snart flere exits.
»Nu skal jeg fokusere på min nuværende portefølje. Jeg er med i over 15 forretninger, så planen er at skære til omkring 5 og så bygge op igen. Jeg skal ikke have så mange, at jeg ikke kan nå hele vejen rundt,« siger han.