Danske hoteller med historisk højt overskud
For første gang tjente Danmarks største hoteller mere end en mia. kr. Flere gæster og højere priser sikrer redkordhøj lønsomhed.
Danmarks største hoteller tjener rekordmange penge. For første gang nogensinde passerede overskuddet sidste år mere end en mia. kr. Det er mere end dobbelt så meget som året før.
Udviklingen ventes at fortsætte, for 2016 har indtil videre været et forrygende år for de danske overnatningsteder. Gæsterne strømmer til, så indtjeningen bliver endnu bedre i år.
»Lønsomheden for hotellerne har aldrig været større. Resultaterne er højere end i de bedste år før finanskrisen,« siger Ole Egholm, Dansk Brancheanalyse.
Finanskrisen var hård ved branchen, og i de barske år skete der en udskilning, så kun de mest veldrevne hotelselskaber og kæder blev tilbage.
Virksomheden har analyseret regnskaberne for Danmarks 200 største hoteller, som til sammen har ca. 35.000 værelser og omfatter omkring 90 pct. af branchen.
I 2006 og 2007 havde hotellerne et samlet overskud efter skat på 550 og 600 mio. kr. Dermed er der sket et markant skifte i indtjeningsniveauet.
»Branchen er blevet langt mere professionel i de senere år. Finanskrisen var hård ved branchen, og i de barske år skete der en udskilning, så kun de mest veldrevne hotelselskaber og kæder blev tilbage,« siger Ole Egholm.
Nok så afgørende er det, at antallet af gæster er steget markant mere end kapaciteten. Turismen steg betydeligt i 2015, og det skyldes ikke mindst, at København har fået en lang række nye lavprisruter, som trækker nye turister til fra eksempelvis Sydeuropa og Storbritannien.
Samtidig var det også et godt år for erhvervsturismen med flere møder, konferencer og kongresser.
I København, som har hovedparten af de største hoteller, steg antallet af overnatninger med 9 pct. I alt var der 4,1 mio. overnattende gæster, og det var en vækst på 332.000.
Den store efterspørgsel betød, at belægningen på hotellerne steg fra 72,7 pct. til 76,9 pct. Det er et historisk højt niveau.
»2015 blev et mere positivt år for hotelbranchen end ventet. Vi havde flere overnatninger, og prisen pr. værelse steg. Det er meget tilfredsstillende for økonomien,« siger Dorte Krak, adm. direktør i Arp-Hansen Hotel Group, som driver 11 hoteller i København.
Vi havde flere overnatninger, og prisen pr. værelse steg. Det er meget tilfredsstillende for økonomien.
Også for Scandic, som er den største kæde herhjemme med 23 hoteller i hele landet, var 2015 et godt år.
»Vi havde fremgang på næsten alle vores hoteller sidste år, og det skyldes større aktivitet i erhvervslivet samt flere danske og udenlandske turister,« siger Jens Mathiesen, adm. direktør i Scandic Danmark.
2016 tegner til at blive et nyt rekordår med det største antal konferencer og gæster nogensinde. Også turismen er vokset hidtil i år.