Smuthul til billige møbler blev lukket: Nu får danskerne et nyt
Den populære hjemmeside Voga, der er blevet ulovlig, flytter til nyt land. Møbelbranchen kæmper for at få den stoppet.
Billige kopier af kendte designikoner er i en lang årrække blevet solgt til danske forbrugere fra britiske møbelforretninger.
Faktisk har danskerne siden 1993 lovligt kunnet købe kopier af blandt andre Arne Jacobsen-møbler og PH-lamper til en brøkdel af originalprisen. Det skyldes særlige regler om ophavsret i England.
Smuthullet lukkede imidlertid for en måned siden, da briterne efter pres fra EU valgte at ændre deres lovgivning. Det har nu fået den største aktør på markedet til at reagere.
Således har britiske Voga, der producerer og sælger kopimøbler, valgt at flytte samtlige sine aktiviteter til Irland, hvorfra forbrugere fortsat kan købe kopier. I Irland er designermøbler nemlig kun beskyttet af ophavsret indtil 25 år efter designerens død – og ikke 70 år, som er normen i EU og nu også Storbritannien.
»Voga er hele tiden blevet drevet som en legitim forretning, og da kopisalg nu er blevet ulovligt i England, vil firmaet blive drevet fra Dublin i Irland i stedet. Der er store muligheder for Voga i Irland,« siger kommunikationschef i Voga, Sean Murphy.
Møbelbranchen herhjemme har i mange år kæmpet for at få stoppet kopister som Voga. Flemming Larsen, branchedirektør i Møbelindustrien under DI, kritiserer Vogas flytning:
»Der er altid opportunister, som søger efter hullerne i osten. Nu skal vi have lagt pres på Irland, så også de retter deres lovgivning ind efter EU's,« siger han.
Fem danske møbelproducenter fik tidligere på året Østre Landsrets ord for, at danske regler om ophavsret gælder, når man sælger kopimøbler til danske kunder - uanset hvor de sælges fra. Desuden blev danske internetudbydere pålagt at blokere Vogas domæne.
Advokat Peter Schønning er specialist i ophavsret og førte sagen mod Voga på vegne af de fem møbelproducenter. Han mener ikke, at Vogas flytning til Irland ændrer noget.
»Det er lige så ulovligt at sælge kopimøbler til danske kunder fra Irland, som det er at sælge dem fra Storbritannien. Det er dansk retspraksis, som gælder. Derfor skal blokeringen af Vogas domæne også opretholdes,« siger Peter Schønning.
På grund af den danske ophavsretslov og tidligere domme må Voga ikke levere direkte til Danmark. Når en bestilling er gået igennem, sendes møblerne direkte fra fabrikken i Asien til et afhentningssted i Irland. Herfra skal kunder selv afhente varen eller betale et transportfirma for at få dem sendt til Danmark.
Den nu irske møbelforhandler kritiserer Storbritanniens beslutning om at rette sig efter EU. Voga mener, at en ophavsret på 70 år efter designeres død udelukkende er til gavn for de virksomheder, som har sikret sig rettighederne til designene.
»Mange af de originale designere ønskede jo at gøre deres møbler til folkeeje. Derfor synes vi også, at det er helt forkert at forlænge originalproducenternes monopol i England. På den måde kan de fastholde de kunstigt høje priser til skade for forbrugerne,« lyder det fra Sean Murphy.