Erhverv

Affaldsledelsen gik bag om ryggen på ejerne for at få bygget glamouranlægget Amager Bakke

Direktionen på Amager Ressourcecenter beskyldes for at lege politikere i stedet for embedsmænd. Bestyrelsesformand Lars Weiss lægger afstand til direktionens indblanding.

Artiklens øverste billede
Illustrationen af affaldsanlægget Amager Bakke med Bjarke Ingels 110 meter lange arkitekttegnede skibakke på toppen. Illustration BIG.

Den daglige ledelse på Amager Ressourcecenter (ARC) gik i 2012 aktivt ind det politiske spil om byggeriet af det skandaleramte affaldsforbrændingsanlæg Amager Bakke. Det møder skarp kritik fra forhenværende miljøminister Ida Auken (tidligere SF, nu R). Også ARC's nuværende bestyrelsesformand, Lars Weiss, lægger afstand til direktionens indblanding i en politisk proces.

Bag om ryggen på ARC's største ejer, København Kommune, skrev sekretariatschef og direktionsmedlem Peter Roulund i januar 2012 et brev til en kontorchef i Finansministeriet. Her beklagede han sig over, at Ida Aukens miljøpolitik havde fået Københavns overborgmester Frank Jensen (S) til at tvivle på det 4 mia. kr. dyre forbrændingsanlæg.

Der har siddet en ledelse og drevet politik i stedet for at være embedsmænd, der skulle varetage de politiske beslutninger, som blev taget på rådhuset og mere overordnet på regeringsniveau.

Ida Auken, tidligere miljøminister

Ida Auken er rystet over, at ARC-direktionen i en rolle som kommunalt ansatte embedsmænd gik ind i det politiske spil for at få dens eget ønske om et stort og flot affaldsanlæg igennem.

»Der har siddet en ledelse og drevet politik i stedet for at være embedsmænd, der skulle varetage de politiske beslutninger, som blev taget på rådhuset og mere overordnet på regeringsniveau,« siger Ida Auken.

I brevet, som Finans er i besiddelse af, skriver Peter Roulund bl.a.:

»Københavns overborgmester Frank Jensen er blevet i tvivl om, hvorvidt en realisering af projektet vil stride imod regeringens kommende ressourcestrategi. (…) Amagerforbrænding (der senere har skiftet navn til ARC, red) skal derfor bede om, at Miljøstyrelsen og Finansministeriet sender et generelt og utvetydigt signal om, at regeringen fortsat finder, at affaldsforbrænding er i overensstemmelse med regeringens fremtidige miljø-, ressource- og energipolitiske målsætninger.«

Hverken overborgmester Frank Jensen eller teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) ønsker at kommentere sagen. Men den nuværende bestyrelsesformand for ARC, socialdemokraten Lars Weiss, fastslår, at den slags henvendelser ikke er en opgave for direktionen.

»I min optik er kontakt til det politiske niveau hos samarbejdspartnere og i ejerkredsen et spørgsmål for bestyrelsesformanden og bestyrelsen,« siger Lars Weiss.

Det er jo ikke bestyrelsen, der har sendt det her brev.

»Nej, men jeg ved ikke, om det er sket efter aftale med den daværende bestyrelsesformand (Mogens Lønborg, red.).«

Er det en sag, du har tænkt dig at undersøge?

»Interne diskussioner med administrationen i ARC er ikke noget, som jeg kommenterer i pressen,« siger han.

Hverken Peter Roulund eller ARC's adm. direktør, Ulla Røttger, vil kommentere henvendelsen til Finansministeriet. Finans har sendt brevet til daværende bestyrelsesformand Mogens Lønborg, der svarer i en mail:

»Jeg har ingen erindring om hverken at have læst, hørt om eller godkendt omtalte brev.«

Sådan kommer Amager Bakke til at se ud fra luften. Illustration: BIG

En uge efter, at ARC i 2012 sendte brevet, gik daværende finansminister Bjarne Corydon (S) ind i sagen, hvilket ifølge flere politikere i Borgerrepræsentationen fik afgørende betydning for den videre proces, idet overborgmesteren skiftede mening og fik projektet stemt igennem. I dag er økonomien for Amager Bakke faldet fra hinanden, og de fem ejerkommuner behandler i øjeblikket en redningsplan.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.