Priserne stiger: Mælkeproducenterne er endelig på vej ud af mørket
Nu er der endelig tegn på, at mælkeproducenterne er på vej ud af den årelange krise. Mælkepriserne stiger, og markedsanalytikerne er enige om, at de vil fortsætte op.
Nu er der endelig godt nyt til de danske mælkeproducenter, som de seneste år har kæmpet sig hen over bunden af en historisk dyb lavkonjunktur.
Arla har netop meddelt, at mælkeafregningen til selskabets flere tusinde danske andelshavere hæves fra næste måned. Stigningen er på 9,3 øre pr. liter, og selv når denne stigning er i kassen, vil stort set alle danske mælkebønder fortsat producere med meget store underskud.
Alligevel har stigningen en enorm betydning for sektoren - både økonomisk og psykologisk - fordi den markerer, at bunden er passeret, og alle pile nu peger opad.
Markedsanalytikerne diskuterer, hvor stort det opadgående potentiale er, men alle er enige om, at Arlas prisstigning er en milepæl, som markerer, at markederne nu er vendt.
»Det er er lidt usikkert, hvor hurtig accelerationen bliver i de nærmeste måneder, men jeg er ikke i tvivl om, at mælkepriserne (inklusive den aktuelle stigning, red.) vil stige med 70 øre pr. liter inden udgangen af 2017,« lyder vurderingen fra markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom.
En stigning i den størrelsesorden vil betyde, at omkring halvdelen af de danske mælkeproducenter får næsen oven vande og bliver i stand til at betale de daglige regninger uden at skulle låne yderligere penge fra banken.
»Den seneste tid har mælkepriserne været så lave, at selv de allerdygtigste danske mælkeproducenter ikke kan få dækket alle de omkostningerne, der er forbundet med produktionen. Hvis man ser bort fra afskrivninger, privatforbrug osv. er der måske enkelte, som lige har været i stand til at få likviditeten til at hænge sammen,« vurderer chefkonsulent Susanne Clausen, Seges.
Hun er enig i, at pilen nu meget klart og tydeligt peger opad for mælkeafregningen til landmanden.
»Men det er meget vanskeligt at sige, hvor stærkt det kommer til at gå. Det afhænger blandt andet af, hvordan produktionen af mælk udvikler sig, og hvordan EU-Kommissionen håndterer de meget store lagre, man har opbygget under krisen. Hvis kommissionen vælger at holde på lagrene - hvilket de har gjort under tidligere kriser - kan der blive tale om markante prisstigninger, men det er endnu for tidligt at sige,« understreger Susanne Clausen.
Hos Agrocom er forventningen, at det kommende år vil byde på et regulært prisrally, hvorefter mælkeafregningen til landmændene i 2018 og 2019 vil svinge i intervallet 2,50 - 3,00 kr. pr. liter. Sammenlignet med den seneste tids priser på helt ned til 1,86 kr. vil dette være et drømmescenarie for de kriseramte mælkeproducenter.
Arla har netop annonceret prisstigningen og oplyser om fremtidsudsigterne, at »de kommende måneder ser stabile ud med en positiv tendens«.