Erhverv

Priserne stiger: Mælkeproducenterne er endelig på vej ud af mørket

Nu er der endelig tegn på, at mælkeproducenterne er på vej ud af den årelange krise. Mælkepriserne stiger, og markedsanalytikerne er enige om, at de vil fortsætte op.

Artiklens øverste billede
Mæleproducenterne har endelig passeret bunden. Nu er der udsigt til stigende priser. Foto: Joachim Adrian

Nu er der endelig godt nyt til de danske mælkeproducenter, som de seneste år har kæmpet sig hen over bunden af en historisk dyb lavkonjunktur.

Arla har netop meddelt, at mælkeafregningen til selskabets flere tusinde danske andelshavere hæves fra næste måned. Stigningen er på 9,3 øre pr. liter, og selv når denne stigning er i kassen, vil stort set alle danske mælkebønder fortsat producere med meget store underskud.

Alligevel har stigningen en enorm betydning for sektoren - både økonomisk og psykologisk - fordi den markerer, at bunden er passeret, og alle pile nu peger opad.

Markedsanalytikerne diskuterer, hvor stort det opadgående potentiale er, men alle er enige om, at Arlas prisstigning er en milepæl, som markerer, at markederne nu er vendt.

»Det er er lidt usikkert, hvor hurtig accelerationen bliver i de nærmeste måneder, men jeg er ikke i tvivl om, at mælkepriserne (inklusive den aktuelle stigning, red.) vil stige med 70 øre pr. liter inden udgangen af 2017,« lyder vurderingen fra markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

En stigning i den størrelsesorden vil betyde, at omkring halvdelen af de danske mælkeproducenter får næsen oven vande og bliver i stand til at betale de daglige regninger uden at skulle låne yderligere penge fra banken.

»Den seneste tid har mælkepriserne været så lave, at selv de allerdygtigste danske mælkeproducenter ikke kan få dækket alle de omkostningerne, der er forbundet med produktionen. Hvis man ser bort fra afskrivninger, privatforbrug osv. er der måske enkelte, som lige har været i stand til at få likviditeten til at hænge sammen,« vurderer chefkonsulent Susanne Clausen, Seges.

Hun er enig i, at pilen nu meget klart og tydeligt peger opad for mælkeafregningen til landmanden.

»Men det er meget vanskeligt at sige, hvor stærkt det kommer til at gå. Det afhænger blandt andet af, hvordan produktionen af mælk udvikler sig, og hvordan EU-Kommissionen håndterer de meget store lagre, man har opbygget under krisen. Hvis kommissionen vælger at holde på lagrene - hvilket de har gjort under tidligere kriser - kan der blive tale om markante prisstigninger, men det er endnu for tidligt at sige,« understreger Susanne Clausen.

Hos Agrocom er forventningen, at det kommende år vil byde på et regulært prisrally, hvorefter mælkeafregningen til landmændene i 2018 og 2019 vil svinge i intervallet 2,50 - 3,00 kr. pr. liter. Sammenlignet med den seneste tids priser på helt ned til 1,86 kr. vil dette være et drømmescenarie for de kriseramte mælkeproducenter.

Arla har netop annonceret prisstigningen og oplyser om fremtidsudsigterne, at »de kommende måneder ser stabile ud med en positiv tendens«.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.