Kunder ramt af rejsefirmas konkurs: Alle penge er tabt
Konkursboet efter det krakkede rejsefirma Hansen Rejser ser ikke godt ud. Både kunder og ansatte er i klemme.
Der bliver ingen penge tilovers til de danskere, som nåede at bestille en rejse gennem Hansen Rejser, før firmaet gik konkurs.
Sådan lyder meldingen fra advokat Jens Pontoppidan, der som kurator i sagen er i gang med at undersøge, hvorfor det nordjyske rejsefirma gik bankerot i begyndelsen af juli.
Cirka 700 kunder og en lang række hoteller har penge til gode. Men dem må de se langt efter, lyder det nu.
»Der bliver ingen penge til nogen af kunderne, hverken helt eller delvis,« siger Jens Pontoppidan fra Advokathus Nord.
Han har modtaget anmeldelser fra over 250 kunder med et samlet krav på 1,7 mio. kr. Desuden har en af Hansen Rejsers i alt fire medarbejdere anmeldt et lønkrav på 250.000 kr.
Hansen Rejser, der arrangerede kør selv-ferier til en række europæiske lande, var ejet af direktør Carsten Johnny Hansen. Dagen inden firmaets konkurs sendte han et brev til kunder med beskeden om, at selskabet var nødt til at lukke.
Årsagen til konkursen var pengeproblemer. Det viser en cirkulæreskrivelse, som Finans er i besiddelse af.
Hansen Rejser kæmpede med underskud og negativ egenkapital, men havde en kassekreditaftale med sit pengeinstitut. Da den skulle fornys i begyndelsen af juli, kom Carsten Johnny Hansen imidlertid i problemer.
Han havde brug for flere penge, end pengeinstituttet ønskede at stille til rådighed. De to parter kunne ikke blive enige, og dermed smuldrede grundlaget for at fortsætte driften. Carsten Johnny Hansen indgav selv en konkursbegæring den 4. juli.
Efterfølgende har kunder beskyldt Hansen Rejser og dets ejer for at tage imod bestillinger, velvidende at firmaet var på vej mod en uundgåelig konkurs. Men sådan forholder det sig ikke, vurderer Jens Pontoppidan.
»Det er min opfattelse efter at have gennemgået tingene, at selskabets ledelse ikke kunne forudse, at der ikke kunne opnås en aftale om fortsat finansiering,« skriver han i cirkulæreskrivelsen.
Den foreløbige opgørelse af konkursboet viser, at der er aktiver i Hansen Rejser for kun 240.000 kr. Når kurator har fået sin betaling, er der derfor kun penge tilbage til den medarbejder, som har anmeldt et lønkrav.
Alle andre, herunder kunder og hoteller, får intet.
For at få erstatning for det beløb, man har betalt for en rejse, der aflyses ved en konkurs, skal rejseselskabet, man har bestilt sin ferie igennem, være registreret hos Rejsegarantifonden. Det var Hansen Rejser ikke.
Jens Pontoppidan regner med at have afsluttet behandlingen af konkursboet i slutningen af 2016. Indtil videre har han ikke konstateret forhold, der giver anledning til at politianmelde Hansen Rejsers ledelse.