Børsklare Nets' blødende sår: Har tabt 377 mio. kr. på NemID
Det har været en dyr fornøjelse for Nets at forsøge at udvide med nye forretningsområder. Rollen som eneleverandør af NemID til staten og bankerne har foreløbigt ført til et underskud på 377 mio. kr.
Kapitalfondejede Nets, der b.la. driver Dankortet, har skruet indtjeningen kraftigt i vejret og stormer mod børsen, men det er langtfra alting, der kører som smurt.
Rollen som eneleverandør af NemID til staten og bankerne har foreløbigt ført til et underskud på 377 mio. kr.
Nets har således tabt penge på løsningen med det lille papkort med engangskoder hvert eneste år, siden firmaet vandt opgaven i 2007 og forsøgte sig med et nyt forretningsområde.
»Når et datterselskab har udfordringer med at levere, skal man forholde sig til det som investor. Det er et element, som vil komme op på radaren hos potentielle investorer, og som man vil søge en forklaring på,« siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg hos Dansk Formuepleje.
Flere kilder fortæller, at en børsnotering af Nets kan blive skudt i gang allerede i denne uge - kun lidt mere end to år efter at de amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital købt Nets af en stribe danske banker for 17 mia. kr.
Selvom indtjeningen er røget i vejret, er det fortsat ikke lykkedes at tjene penge på NemID, der var et forsøg på at tjene penge på et nyt produkt udover de klassiske Nets-områder som drift af Dankort og Betalingsservice.
I et interview med Finans for to år siden forklarede Nets’ topchef, Bo Nilsson, at den store satsning på NemID og de mange penge, der blev brugt på at bygge og drive løsningen, nu skulle hentes hjem ved at få flere private kunder og ved at sælge NemID til andre lande.
Siden er underskuddet blevet mindre – i 2015 var det på 9,8 mio. kr. – og der er kommet flere private kunder til. Men trods interesse fra mange sider er der ikke kommet nogen aftaler på plads med andre lande, fortæller Niels Gotfredsen, direktør for eSecurity hos Nets, herunder NemID.
»Vi har en unik løsning på grund af partnerskabet mellem bankerne og det offentlige. Det har vakt opsigt, og der er jævnligt andre lande, der kontakter os, men når de ser de kompleksiteter, sådan et samarbejde giver, tager det tid,« siger han.
Om Nets når at få et år eller to med overskud på at drive NemID, inden kontrakten med staten og bankerne udløber, vil Niels Gotfredsen ikke kommentere, udover at det med flere private kunder går i den rigtige retning.
Nets får også lidt hjælp fra Digitaliseringsstyrelsen, som ikke bliver klar med en afløser for NemID, inden kontrakten om NemID endegyldigt løber ud i november 2017. Forsinkelserne gør, at staten lige nu forhandler med Nets om en tillægskontrakt, der altså kan blive et lille økonomisk plaster på det samlede NemID-regnskab.