Erhverv

Novos nye USA-chef: Guldhåbet skal op i gear

Novo Nordisk har langt fra så godt fast i det lukrative, amerikanske diabetesmarked som håbet. Guldhåbet Tresiba er løsningen, men det er ikke nemt.

Artiklens øverste billede
Jakob Riis blev pr. 1. september 2016 koncerndirektør med ansvar for North America Operations hos Novo Nordisk. Det er, udover posten som adm. direktør, der gik til Lars Fruergaard Jørgensen, den næstmest prestigefulde i Novo Nordisk. Foto: Novo Nordisk

Medicinalflagskibet Novo Nordisk gør klar til at blæse til angreb på rivalerne i USA efter et år, hvor man er langt fra målet om at få spillet det franske medicinalselskab Sanofi af banen inden for det vigtige segment for basal-insulin.

»Lige nu handler det om at få solgt Tresiba de mange steder, hvor vi har adgang, og hvor prisen er etableret,« siger Jakob Riis, nyudnævnt koncerndirektør i Novo Nordisk med ansvar for USA.

Meldingen kommer på et tidspunkt, hvor udfordringerne tårner sig op. Storkunderne er blevet mere magtfulde og kan derfor presse medicinalselskaberne på pris, hvilket bl.a. har ramt Novo Nordisk og Tresiba.

Drømmen var at køre Sanofi over, fordi Tresiba ifølge Novo Nordisk er det bedste middel i sin klasse, og man derfor både kunne tage markedsandele og tjene flere penge. Virkeligheden har dog indtil videre vist sig at være en anden.

»Hele spillet i USA handler for Novo i høj grad om at kapre nye patienter, der kommer ind ad lægens dør. Og hvis de er heldige og dygtige også om at kapre patienter, som er på konkurrerende produkter. Nu har de sikret adgangen, og så skal de overbevise lægerne om, at patienterne skal have det bedst mulige produkt i form af Tresiba,« siger Andrew Carlsen, medicinalanalytiker i ABG Sundal Collier.

Novo Nordisk er indtil videre ikke lykkedes med for alvor at tage markedsandele i USA med Tresiba og Levemir. Det skal de gøre, og nøglen her bliver, når Tresiba forhåbentlig får opdateret sin indlægsseddel.

Claus Henrik Johansen, senior porteføljemanager i Wealth Management-afdelingen i Danske Bank.

Med Tresiba og forgængeren Levemir har man kun opnået en markedsandel, der er 1,5 procentpoint højere i USA end før Tresibas indtog. Det tal skal mindst op på det dobbelte - og gerne højere - bl.a. fordi priserne i 2017 forventes at lande 2-6 pct. lavere end i år.

Claus Henrik Johansen, som er senior porteføljemanager i Wealth Management-afdelingen i Danske Bank, mener, at særligt én ting vil kunne hjælpe meget.

»Novo Nordisk er indtil videre ikke lykkedes med for alvor at tage markedsandele i USA med Tresiba og Levemir. Det skal de gøre, og nøglen her bliver, når Tresiba forhåbentlig får opdateret sin indlægsseddel. Det vil kunne differentiere Tresiba fra de andre basal-insuliner, og så vil det blive markant lettere at overtale lægerne til at få patienterne over på Tresiba,« siger han.

Vi skal blive endnu mere effektive til at promovere vores produkter.

Jakob Riis, koncerndirektør i Novo Nordisk med ansvar for USA.

Hvis Novo Nordisk får opdateret indlægssedlen på Tresiba, betyder det, at Novo Nordisk fremover kan dokumentere, at Tresiba giver patienterne en bedre kontrol over blodsukkeret, færre tilfælde af hypoglykæmi, kraftigt fald i blodsukkeret, og at man med Tresiba ikke er lige så afhængig af at få sin insulin på præcis samme tidspunkt hver dag.

»Vi skal blive endnu mere effektive til at promovere vores produkter på de kliniske fordele, de har dokumenteret. Vi får nye produkter, og vi får nye data, og vi skal bare blive endnu bedre til at promovere. Vi skal samtidig kigge på, hvordan vi kan blive endnu smartere i forhold til de ressourcer, vi putter i det,« siger Jakob Riis.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.