Mælkebønder får 32 mio. kr. for at lave ingenting
Prisen på mejerivarer tordner i vejret, og nu kaster EU-Kommissionen benzin på bålet med en støtteordning, der belønner mælkeproducenter for at reducere produktionen.
De danske landmænd er generelt hårdarbejdende folk, men nu kan mælkeproducenterne se frem til at få 32 mio. kr. for at lave ingenting.
Pengene kommer fra EU-Kommissionen, som i årevis har forsøgt at finde redskaber, der kunne afbøde den dybe økonomiske krise blandt Europas mælkeproducenter. Nu er krisen langt om længe ved at klinge af, fordi markedskræfterne har tvunget tusindvis af mælkeproducenter til at lukke, hvorefter priserne på mejerivarer er begyndt at stige eksplosivt på råvarebørserne.
Nu er EU's kriseværktøj imidlertid klar til at blive taget i brug efter en lang beslutningsproces i Bruxelles og efterfølgende implementering i de 28 medlemslande. Krisestøtten fra EU skal finansiere, at mælkeproduktionen i Europa de kommende tre måneder reduceres med i alt 1,1 mia. liter.
Landmænd, der skærer ned for produktionen, kan det kommende kvartal få en støtte på 1,04 kr. pr. liter, som produktionen reduceres med. NaturErhvervstyrelsen er nu færdig med at behandle ansøgningerne og oplyser, at 423 danske mælkeproducenter har søgt om støtte til at reducere produktionen med i alt 30,7 mio. liter, hvilket svarer til 32 mio. kr. i støtte. Da EU stadig har lidt penge i krisekassen, kommer der endnu en ansøgningsrunde med frist 12. oktober.
»Det er sådan set et fint redskab, som er egnet til at løse nogle af de voldsomme ubalancer, der har været i markedet efter afviklingen af mælkekvoterne (som i årtier styrede størrelsen af EU's mælkeproduktion, red.). Problemet er, at denne ordning burde have være sat i værk for et år siden. Nu er priserne i markedet jo begyndt at stige,« siger Kjartan Poulsen, formand i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.
Kjartan Poiulsen er ikke i tvivl om, at EU's ophørsordning vil sætte endnu mere fart på prisstigningerne.
»Det er afgjort mærkbart, at man i et kvartal sænker produktionen med over 1 mia. liter. Det vil givetvis få priserne til at stige endnu hurtigere. EU-Kommissionen burde lade dette redskab ligge på bordet, så det hurtigt kan bringes i anvendelse, når den næste krise sender mælkepriserne så langt ned, at landmændene ikke længere kan få dækket produktionsomkostningerne,« mener Kjartan Poulsen.
Den seneste tids voldsomme prisstigninger på mejerivarer kommer efter en behersket opbremsning i produktionen af mælk i EU. I Danmark var produktionen i juli 1,9 pct. lavere end i juli 2015 - svarende til et fald på 9 mio. liter. De kommende tre måneder vil dette produktionsfald blive fordoblet til omkring 20 mio. liter som følge af EU's nye støtteordning.
Efter en årrække med kæmpe underskud kan mælkeproducenterne glæde sig over, at Arla den seneste måned har hævet mælkeafregningen to gange. EU's reduktionsordning kan sætte endnu mere fart på prisstigningerne.