Erhverv

Biotek-investorer går efter jackpot på nyt Genmab

Biotekselskabet Symphogen kan om få måneder være på vej på børsen. Investorer drømmer om at skabe et nyt Genmab.

Det danske biotekselskab Symphogen har været længe undervejs. Nu håber bl.a. venturefonden Sunstone Capital på, at man i den grad har skudt papegøjen. Foto: Ted Horowitz

Efter 16 år og en investering på knap 2,5 mia. kr. kan det danske biotekselskab Symphogen være på nippet til at forgylde de nærmest historisk tålmodige investorer bag.

Inden for få måneder kommer der afgørende data for lægemiddelkandidaten Sym004 til behandling af kræft. Falder de positivt ud, er det mest tænkelige scenarie at sende selskabet på børsen i USA. Et salg eller et delvist salg er dog fortsat med i overvejelserne hos både investorer og de rådgivere, der er på sagen.

»Hvis det bliver med en børsnotering, ender vi i hvert fald ud med et selskab, der meget gerne må blive det nye Genmab. Det er ambitionen,« siger Søren Lemonius, partner i venturefonden Sunstone Capital, der ejer 7 pct. af Symphogen.

På en så stor investering som Symphogen, forventer man ikke at få pengene 20 gange igen, men at få pengene to eller tre gange igen vil ikke være et godt afkast.

Søren Lemonius, partner Sunstone Capital

Symphogen, hvis største aktionærer tæller pensionskassen PKA, fonden Essex Woodlands og Novo A/S, investeringsselskabet bag bl.a. medicinalselskabet Novo Nordisk og enzymselskabet Novozymes, har over årene fået tilført 317 mio. euro, svarende til 2,36 mia. kr.

Lykkes investorerne med bare at få de investerede midler hjem igen, vil der allerede dér være tale om en større børsnotering end da Zealand Pharma i 2010 gik på børsen til en værdi på knap 1,9 mia. kr.

Ifølge Søren Lemonius skal Symphogen på baggrund af data fra studiet med Sym004 tage det næste skridt.

Symphogen satser på kræftmidler
  • Det danske biotekselskabs vigtigste aktiv er lægemiddelkandidaten Sym004 til behandling af tarmkræft. Lægemiddelkandidaten er i øjeblikket i fase 2b.
  • Selskabet planlægger også at undersøge Sym004 til behandling af den frygtede sygdom gliblastom (hjernekræft).
  • Derudover har man også lægemiddelkandidaterne Sym013 og Sym015, som også er i kliniske studier, og som begge to retter sig mod behandling af kræft.

Det skridt er uden for de muligheder, som Symphogen har nu, selvom pengetanken i biotekselskabet ved udgangen af året forventes at være på omkring 1,3 mia. kr. inklusiv en option på et lån fra de nuværende investorer på 500 mio. kr.

»Hvis man tager den principielle diskussion om, hvornår et ventureafkast er et godt afkast, så skal du have dine penge mellem 5 og 20 gange igen. På en så stor investering som Symphogen, forventer man ikke at få pengene 20 gange igen, men at få pengene to eller tre gange igen vil ikke være et godt afkast,« siger Søren Lemonius.

Hos pensionskassen PKA, der sammen med Novo A/S og Essex Woodlands har vetoret i forhold til en børsnotering, ønsker man ikke at forholde sig til en eventuel pris for det danske biotekhåb.

»Det er en meget spændende tid, som Symphogen går i møde de næste par måneder. Vi må se, hvad det munder ud i, men vi er meget fortrøstningsfulde i forhold til vores investering,« siger Michael Nellemann Pedersen, investeringsdirektør i PKA.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Novo A/S.

Læs også
Top job