Erhverv

10 spørgsmål du sikkert skal svare på til jobsamtalen

Langt størstedelen af de spørgsmål, som jobsøgende får til jobsamtalen, er generelle.

Artiklens øverste billede
Hvad motiverer dig, er et af de spørgsmål, du godt kan forvente at få til jobsamtalen. Foto: Pexels.com

På mange måder er jobinterviewere meget gennemskuelige. De stiller i høj grad variationer af de samme spørgsmål til jobsamtalen.

Det viser Lars Lundmanns forskning. Han er direktør i konsulenthuset Lundmann, uddannet psykolog og har skrevet en ph.d. på Københavns Universitet om netop jobsamtaler.

Ved at sidde med som observatør ved selve jobsamtalerne og de efterfølgende vurderinger af kandidaterne i både private, offentlige, store og små virksomheder, har han et billede af, hvad du som jobsøgende med stor sandsynlighed bliver bedt om at svare på til jobsamtalen.

73 pct. af spørgsmålene er generelle og ikke målrettede det specifikke job, og det giver dig god mulighed for at forberede dig på, hvad du vil svare på spørgsmålene.

»Jobsamtalen er ikke en sandhedskonkurrence, det gælder om at få jobbet. Mange er bange for at blive taget i at tale usandt, men de fleste jobinterviewere enten glemmer, hvad der bliver talt om til jobsamtalen, eller også forstår de alligevel det, du siger, anderledes end du selv gør. Selvfølgelig skal man ikke lyve rent faktuelt, men langt de fleste ting er subjektive,« siger Lars Lundmann.

Her er 10 af de typiske spørgsmål og Lars Lundmanns råd til, hvordan du skal håndtere dem.

 • Fortæl lidt om dig selv. Er det mest klassiske spørgsmål, der findes i langt de fleste jobsamtaler. Det er et meget generelt spørgsmål, som nærmest giver dig mulighed for at sige hvad som helst.
   
 • Hvordan vil dine nærmeste kollegaer beskrive dig? Afhængig af kandidatens situation kan kollegaer også være skiftet ud med familie, kunder eller venner. Selvom der spørges til andres opfattelse af dig, er det jo dig selv, der vælger, hvad du fremhæver.
   
 • Hvad motiverer dig? Fortæl om konkrete situationer, der matcher det, du skal arbejde med i den kommende stilling. Konkrete eksempler bliver nemlig tolket mere troværdigt af jobintervieweren.
   
 • Hvad er dine svageste sider? Her er det en god idé enten at sige noget, som egentlig er irrelevant for jobbet eller noget, der også kan tolkes på en positiv måde. F.eks. jeg arbejder ofte for meget.
   
 • Hvor ser du dig selv om fem år? Hvad du skal svare afhænger meget af, hvad der bliver lagt vægt på i det ansøgte job. Er det en stor organisation, kan det af og til være en god idé at lægge vægt på lysten til at blive mellemleder. I en mindre organisation er det ofte bedre at signalere, at man stiler efter specialistvejen, så den chef, man sidder til samtale med, ikke føler, at man går efter hans eller hendes job.
   
 • Hvad vil du gøre, når der er meget arbejdspres? Et godt svar er ikke noget, man sidder og finder på til selve jobsamtalen. For sidder du og mumler i det, vil jobinterviewerne ofte konstatere, at du enten lyver eller ikke kender svaret. Forbered i stedet på forhånd meget konkret, hvad du vil svare.
   
 • Hvorfor har du valgt at søge den her stilling? Fordi jeg blev fyret på mit gamle job er ikke et godt svar. Fortæl i stedet, hvad der gør, at du brænder for lige præcis den ansøgte virksomhed.
   
 • Fortæl om en succes på jobbet. Spørgsmålet kan udformes på flere forskellige måder. Grib gerne fat i noget, som er relevant for den stilling, du søger.
   
 • Kan du bedst lide at arbejde i teams eller alene? Tænk generelt over, hvordan du iscenesætter dig selv med dine svar. I stedet for at sige, at du arbejder bedst alene, så sig, at du er meget selvstændig, da det lyder mere positivt for arbejdsgiveren.
   
 • Specifikke spørgsmål til den konkrete stilling fylder i gennemsnit 27 pct. af jobsamtalen. Her varierer spørgsmålene naturligvis fra job til job, men det handler typisk om, hvordan du håndterer en specifik situation, du kommer i i det nye job.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.