Udspekulerede svindlere går efter danskere på Linkedin
Med tilbud om prestigefyldte job og en god løn forsøger svindlere at franarre danskere både penge og deres identitet.
Engang var det urealistiske historier om en arv på 10 mio. kr. efter en fjern onkel i Afrika, som internetsvindlere forsøgte at franarre danskerne penge med. I dag gør svindlerne sig langt mere umage for at få danskerne til at hoppe på deres numre.
En af de nye metoder er at kontakte både jobsøgende og folk i arbejde gennem Linkedin og tilbyde dem et job. Svindlernes egentlige formål med jobtilbuddet er franarre danskernes penge eller misbruge deres identitet.
»Det er et stigende problem, som vi får flere og flere henvendelser fra vores medlemmer om. Svindlerne bliver mere og mere sofistikerede. Svindlerne på Linkedin gør det på en udspekuleret måde, der virker ret overbevisende. De udgiver sig for at komme fra store, internationale virksomheder, de laver officielle skypeinterview, hvor de sidder i jakkesæt, og det ser meget formelt og officielt ud,« siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen.
Længere henne i forløbet beder svindlerne om penge til en arbejdstilladelse, udlæg til en bolig eller lignende, og her opstår problemet.
En af de danskere, der har været udsat for svindlen, er ingeniør Svend Pedersen, der i august fik en mail fra en person, der udgav sig for at være fra den internationale olie- og gasvirksomhed Crescent Petroleum med hovedkontor i Sharjah.
»Først var jeg mistroisk over at blive kontaktet på den måde, men jeg talte med en kollega, som ikke mente, der var noget fordækt i det. Så jeg tænkte, jeg da godt kunne sende et CV og forslag til løn, som de bad om. Crescent Petroleum er jo et meget velrenommeret olieselskab, så det ville være fint at arbejde for dem,« siger Svend Pedersen.
Efter 29 år som ingeniør i Mærsk blev Svend Pedersen opsagt tidligere på året i forbindelse med en fyringsrunde. Med sine 66 år kunne han sagtens gå på pension, men han har egentlig lyst til et par år mere på arbejdsmarkedet, hvilket han også havde skrevet på sin Linkedin-profil.
14 dage efter at Svend Pedersen havde sendt sit lønkrav og CV til, hvad han troede var Crescent Petroleum, fik han svar om, at han var ansat og skulle møde i Sharjah, hvor han vil blive interviewet. Han skulle bare sende en kopi af sit pas og underskrive en ansættelseskontrakt, som svindlerne havde lavet på brevpapir fra Crescent Petroleum. Det lød egentlig meget godt, tænkte Svend Pedersen, men for en sikkerheds skyld sendte han kontrakten til Ingeniørforeningen.
I Ingeniørforeningen blev de mistroiske over hvor let ansættelsesprocessen var gået, og det viste sig da også at være svindlere, der ville have fingre i Svend Pedersens pasoplysninger og med et dokument med hans underskrift derfra misbruge hans identitet.
Hvor svindlerne har fået Svend Pedersens mailadresse fra, ved han ikke med sikkerhed. Men eftersom de tilbød ham et relevant job, er han overbevidst om, at de har fundet frem til ham via Linkedin. Svend Pedersen nåede heldigvis aldrig at sende en kopi af sit pas, men han er alligevel meget træt af forløbet.
»Jeg har hele tiden været mistænksom. Jeg føler mig meget dum. Det er flovt, at jeg har hoppet på det så langt,« siger han.
Juliane Marie Neiiendam råder andre til at være meget opmærksomme, når de modtager jobtilbud fra udlandet.
»Det er en god idé at google den person, der kontakter en. Arbejder han nu også i den virksomhed, som han siger. Søg evt. også på personens navn sammen med ord som fraud eller scam. Du er formentlig ikke den første, som de forsøger at snyde,« siger Juliane Marie Neiiendam.
Et andet godt råd er at kigge grundigt på den mailadresse, som der skrives fra. Der kan være ændret et enkelt bogstav, så det ligner, at det kommer fra den pågældende virksomhed.
Ingeniørforeningen har set svindlerne tilbyde job i både USA, Mellemøsten og Afrika. Og problemet er så stort at flere internationale virksomheder er nødt til at advare mod svindel på deres hjemmeside. F.eks. har olie- og gasvirksomhenden Petronas en advarsel mod svindlere, der misbruger deres navn i falske rekrutteringer, liggende på virksomheden hjemmeside.
Den nye form for svindel betyder dog ikke, at man som jobsøgende skal tro, at alle jobtilbud via Linkedin er svindel. Linkedin er nemlig et medie, som virksomhederne i stigende grad bruger i rekrutteringen af nye medarbejdere. Rådet er i stedet, at man skal være opmærksom på selv små detaljer, som kan virke mistænksomme.