Erhverv

Nu kommer bunkebrylluppet i vindindustrien

Over halvdelen af vindbranchens leverandører melder sig klar til opkøb og sammenlægninger. Det er nødvendigt for at få nok volumen og ikke misse ordrer, lyder det.

Artiklens øverste billede
Større producenter, større vindmøller og større aktører tvinger hele vindbranchen til konsolidering.

Fusionsballet i den danske vindmølleindustri er i fuld gang. Det handler om at spise eller blive spist i kampen om at kunne matche større og større kunder, få adgang til nye markeder og sikre den fornødne konkurrencekraft i form af stordriftsfordele.

Over halvdelen af industriens virksomheder forventer indenfor de næste 12 måneder at kaste sig ud i sammenlægninger og opkøb. Det viser en ny undersøgelse udarbejdet af brancheorganisationen Vindmølleindustrien blandt flere end hundrede danske leverandører.

Et af de firmaer, der melder sig klar, er Alpha Offshore.

»Hvis vi skal kunne følge med alle de efterspørgsler, vi har, så tror jeg, at det er godt med en partner, der kan være med på rejsen,« siger adm. direktør og ejer, 45-årige Mikkel Lund, der er uddannet maskinmester.

Alpha Offshore og dets 130 medarbejdere reparerer og udskifter hovedkomponenter i vindmøller og satser på at vokse i USA, Japan og Norge.

»Det er ikke et spørgsmål om at lave en exit og cashe ind, men om at hjælpe os, for vi har virkelig gang i væksten,« siger direktøren.

Philipp Schröder, professor ved økonomi på Aarhus Universitet, peger på, at drivkraften bag branchens konsolidering er stadig større vindmølleproducenter og vindmølleparker.

Hvis ikke de danske underleverandører opnår skala, risikerer de at gå glip af ordrer.

»Du sparer nogle administrationsomkostninger, og så kan det give ny markedsadgang. Desuden kan kunderne godt lide nøglefærdige løsninger i stedet for at købe tingene separat,« siger Philipp Schröder.

Ifølge undersøgelsen fra Vindmølleindustrien er den største udfordring for de adspurgte leverandører til bl.a. Vestas og Siemens »vækst/vedligeholdelse af kundernes efterspørgsel«.

Den næststørste udfordring er »forbedring/vedligehold af marginer«.

»Der er en skalaeffekt i takt med, at projekterne er blevet større. Som dansk underleverandør har du måske ikke volumen nok til at levere på grund af projekternes størrelse,« siger Philip Schröder.

Jan Hylleberg er adm. direktør i Vindmølleindustrien, der er brancheorganisation for både vindmølleproducenter, underleverandører og energiselskaber.

Ifølge Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien, er service og vedligehold af vindmøller et af de steder, hvor der er en øget konsolidering. Det er både offshore og onshore, »fordi volumenerne bliver så store«.

»Spørgsmålet er hele tiden, om parkejeren selv skal lave service, om fabrikanten skal holde fast, eller om det bliver uafhængige serviceleverandører. Indtil videre er der noget for alle, men forventningen er nok, at der kan være en upside i selvstændige og uvildige serviceleverandører, fordi de kan arbejde på tværs af mølletyper og fabrikatnavne«.

Konsolideringen blandt de danske underleverandører kommer efter en række spektakulære opkøb øverst i værdikæden.

Tyske Siemens Wind Power, der er verdens største leverandør af havvindmøller, men som har været martret af tekniske problemer og er blevet kørt agterud inden for landvindmøller, har købt spanske Gamesa.

Amerikanske General Electric, der er stærk på hjemmemarkedet, har købt franske Alstom, der har siddet solidt på Latinamerika og modsat amerikanerne har udviklet en havvindmølle.

Sidst, men ikke mindst, har to mindre vindmølleproducenter slået sig sammen med tyske Nordex' køb af spanske Acciona.

De tre store handler har reduceret antallet af vestlige vindmølleproducenter, og derudover har GE købt danske LM Wind Power - verdens største vingeproducent.

Vestas indgik et joint venture med Mitsubishi Heavy Industries inden for offshorevind i foråret 2014. Siden har Vestas købt to serviceselskaber, mens konkurrenterne har købt vindmølleproducenter.

Det eneste selskab, der har meldt sig lidt ud af kampen, er Vestas, der har nøjedes med et par opkøb i servicebranchen med overtagelsen af tyske Availon og amerikanske Upwind. Her betragter man konsolideringen lidt fra sidelinjen.

»Der var ret mange vindmølleproducenter, ingen tvivl om det, så det er ikke overraskende, at der konsolideres. Vestas har en global rækkevidde, vi er førende teknologisk, og vi har skala, så jeg er meget glad for vores position,« siger Anders Runevad, Vestas' topchef.

Han mener, at det endnu er for tidligt at sige, hvad konsolideringen betyder for indtjeningsevnen, da flere at de store opkøb endnu ikke er gennemført.

»Der er eksempler på brancher, hvor man har set, at konsolidering giver lidt mere prisdisciplin, men hvis man ser på priserne (i vindmølleindustrien, red.), er de temmelig stabile. Det er for tidligt at sige, hvad konkurrenterne vil gøre,« siger Anders Runevad.

Hos en af Vestas' kunder, det tyske energiselskab EnBW, lyder det, at man har set den samme slags konsolidering inden for konventionel energi.

»Der er ingen anden mulighed end at gå sammen og bygge større selskaber. 8 af de 10 største vindmølleproducenter er kinesiske. For fem år siden var det fuldstændig modsat, og der var 6-7 europæiske,« siger George Stamatelopoulos, senior vice president i tyske EnBW.

EnBW har i dag vindmøller med en samlet kapacitet på 300 megawatt (MW), men sigter efter 1.500 MW inden 2020.

Selskabet har selv taget del i konsolideringen med overtagelsen af danske Connected Wind Services, der blev købt af kapitalfonden Polaris i oktober.

CWS er blandt de største uafhængige leverandører af service og vedligehold i Norden, og købet giver EnBW mulighed for at vokse sin portefølje af vindmøller uden at skulle være låst til f.eks. Vestas' serviceaftaler, mens CWS kan se frem til øget aktivitet.

Det er dog mere undtagelsen end reglen, at opkøb og sammenlægninger skaber værdi.

Flere undersøgelser har vist, at størstedelen fejler, og ifølge en undersøgelse fra Harvard Business Review er det ligefrem 70-90 pct. af alle sammenlægninger og opkøb, der fejler.

»Det kan være ekstremt dyrt at integrere to organisationer, og der kan ganske ofte mangle ledelsesfærdigheder til at integrere forskellige virksomheder og it-systemer. Det er heller ikke nogen nem proces,« siger Philip Schröder, professor ved økonomi på Aarhus Universitet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.