• Opdateret 06/12/2016 kl. 16:11
Erhverv

Landsretten ophæver navneforbud i bedragerisag mod Monjasa

Monjasa og firmaets direktør fik bedrageridom i september. Først nu kan sagen omtales ved navn.

Artiklens øverste billede
Monjasa blev i september dømt for systematisk bedrageri mod en kunde, men firmaets navn kommer først frem nu, efter at Vestre Landret har ophævet et navneforbud. Foto: Joachim Ladefoged.

Siden denne artikel er skrevet, er Monjasa og Jan Jacobsen blevet frikendt i Vestre Landsret for alle anklager.

Vestre Landret har ophævet længere tids navneforbud mod den danske bunkervirksomhed, Monjasa.

Monjasa blev i september idømt en bøde på 10 mio. kr. for systematisk bedrageri mod en af sine storkunder, malaysiske Pacific Inter-Link.

Samtidig blev firmaets ejer og tidligere direktør, Jan Jacobsen, idømt 3,5 års fængsel, mens en medtiltalt blev frikendt.

Jan Jacobsen er medejer af bunkervirksomheden Monjasa i Fredericia. I september fik han en fængselsdom, som er anket til landsretten.

Lige siden de første sigtelser blev rejst i 2014 har de tiltalte dog været beskyttet af navneforbud, og selv da Jan Jacobsen og Monjasa blev dømt i september, valgte Retten i Kolding at opretholde navneforbuddet, fordi Jan Jacobsen og Monjasa ankede dommen.

Finans og Shippingwatch har gentagne gange forsøgt at få ophævet forbuddet, og det har Vestre Landsret altså nu indvilget i at gøre, mens forbuddet vedrørende den frikendte opretholdes.

I kendelsen hedder det, at sagen efter den alvorlige straffedom må anses at være »af særlig samfundsmæssig betydning, således at hensynet til de to tiltalte må vige for offentlighedens interesse i at få kendskab til navnet på det selskab, der er tiltalt for og i byretten dømt for at have bedraget en kunde for et meget stort beløb, og navnet på den person i selskabet, der skulle stå bag bedragerierne.«

Monjasa har under sagen kæmpet hårdt for at bevare navneforbuddet og har blandt andet argumenteret med, at det vil gøre »uoprettelig skade på virksomheden«, hvis det kom frem, at den var involveret i bedragerisagen.

Det er tilsyneladende ikke længere tilfældet. Monjasa oplyser i et skriftligt svar, at man ikke mener, ophævelsen af navneforbuddet får konsekvenser for virksomhedens forretninger.

»Vi har løbende informeret vores interessenter, og det er samtidig vores opfattelse, at markedet er udmærket bekendt med sagens parter, så det har en ringe nyhedsværdi,« hedder det i det skriftlige svar.

Jan Jacobsen trak sig umiddelbart efter dommen i september som direktør og bestyrelsesmedlem i Monjasas danske holdingselskab.

Jan Jacobsen stiftede Monjasa tilbage i 2002, og virksomheden omsatte sidste år for 1,6 mia. dollars eller 10,6 mia. kroner.

Selv om Monjasa har sit udspring i Fredericia, er det salget af bunkerolie i lande som Nigeria og Angola i Vestafrika og i Mellemøsten, der ligger til grund for milliardomsætningen, der sidste år dog faldt på grund af den faldende oliepris.

For iværksætteren Jan Jacobsen kulminerede erhvervssuccesen 10 år efter, da han selv og Monjasa ejere blev hædret som Entrepreneur Of The Year 2012 i kategorien "globalisering" af rådgivnings- og revisionsfirmaet EY, tidligere Ernst & Young.

Bagmandspolitiet rejste tiltale i december 2014 for systematisk bedrageri for 24 mio. kr. i perioden 2010-2013. Tiltalen gik på, at Monjasa i årevis havde faktureret Pacific Inter-Links skibe  for mere brændstof, end der reelt blev leveret.

Det var Pacific Inter-Link, der selv anmeldte sagen til bagmandspolitiet i marts 2014, da man undrede sig over en dårlig brændstoføkonomi på to skibe, som fik leveret brændstof fra det danske firma.

Senere trak kunden anmeldelsen tilbage igen som led i et forlig, men da havde bagmandspolitiet allerede gennemført ransagninger og fundet materiale, som i bagmandspolitiets optik var tilstrækkeligt belastende til at fortsætte efterforskningen uden et egentligt offer.

»Virksomheden har haft et omfattende og udspekuleret setup for at kunne bedrage kunden for millioner. Det er særligt groft, fordi det har været så systematisk. Derfor er jeg også godt tilfreds med dommen, som samtidig sender et klart signal til erhvervslivet om, at der bliver set strengt på urent trav,« sagde anklager hos bagmandspolitiet Knud Damgaard Kisbye efter dommen ved Retten i Kolding i september.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.