Erhverv

Danske minkavlere får milliardtab

Ifølge nye prognoser fra landbrugets egne økonomer får de danske minkavlere et samlet underskud på 2,6 mia. kr. i 2016 - 2018. De fleste minkavlere er dog så velkonsoliderede, at de kan klare sig gennem krisen.

Prisen på minkskind er så lave, at minkavlerne kommer ud af 2016 med et samlet underskud på 1,3 mia. kr. Også 2017 og 2018 ventes at byde på underskud.
Foto: Henning Hjorth

Efter en række gyldne år kommer de danske minkavlere ud af 2016 med et dundrende underskud på i alt 1,3 mia. kr.

Det viser nye prognoser fra landbrugets rådgivningscenter, Seges. Et underskud på 1,3 mia. kr. svarer til, at hver enkelt minkfarm har haft et driftsunderskud på 1,1 mio. kr. efter udbetaling af løn til ejeren.

Ifølge prognoserne fra Seges er nedturen langt fra forbi for minkavlerne. Branchen ventes samlet set at få et underskud på 800 mio. kr. i 2017 og 500 mio. kr. i 2018. Hvis prognoserne kommer til at holde stik, vil den aktuelle nedtur dermed efterlade minkavlerne med et samlet underskud på 2,6 mia. kr.

Formanden for de danske minkavlere, Tage Pedersen, har dog ikke den store fidus til prognoserne.

»Det er fuldstændig umuligt at forudsige, hvordan prisen på minkskind vil udvikle sig. Jeg ved ikke engang, hvordan priserne bliver på den næste auktion i februar. Det eneste vi ved med sikkerhed er, at produktionen af skind falder meget voldsomt i lande som Kina, hvilket med tiden vil få priserne til stige,« siger Tage Pedersen, der også er formand for minkavlernes fælles salgsselskab, auktionshuset Kopenhagen Fur.

Tage Pedersen medgiver dog, at stort set alle minkavlere har haft store underskud i 2016 og, at 2017 er indledt med skindpriser, som også er tabsgivende for avlerne.

»Heldigvis har størstedelen af avlerne været i branchen en del år og er derfor velkonsoliderede. Der blev etableret meget få nye farme i 2014 og 2015, så der er ingen grund til at frygte, at de aktuelle underskud vil udløse en masse konkurser,« siger Tage Pedersen.

Den vurdering er Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Seges, enig i.

»De fleste minkavlere er velkonsoliderede efter den seneste højkonjunktur, som var relativt langvarig og bød på meget høj indtjening. Gennemsnitsprisen på minkskind var 240 kr. i 2016, og vi venter, at prisen vil stige til 275 kr. i år. Den gennemsnitlige minkavler skal have en pris på lidt over 300 kr., før økonomien balancerer,« siger Klaus Kaiser. Ifølge opgørelser fra Seges er minkavlernes gennemsnitlige soliditet 38 pct.

På grund af den relativt høje soliditet er der i minkbranchen et betydeligt antal økonomisk stærke avlere, som har styrke til at købe de farme, der eventuelt kommer i problemer under den aktuelle lavkonjunktur.

Selv om de danske minkavlere aktuelt producerer med tab, kan de glæde sig over, at situationen er endnu værre for konkurrenterne i en række andre lande. Det skyldes, at de danske minkskind udløser en betydelig merpris på grund af en højere kvalitet. Denne merpris holder en hånd under branchen og sikrer, at den danske produktion trods alt kun ventes at falde 8 pct. under den aktuelle lavkonjunktur, mens produktionen i eksempelvis Kina ventes at styrtdykke fra 35 mio. skind til 10 mio. skind.

Læs også
Top job