Erhverv

Rekordmange danske virksomheder er blevet solgt

Flere danske virksomhedsejere er villige til at sælge deres virksomheder, og det får antallet af virksomhedshandler til at stige.

Artiklens øverste billede
Joe & The Jouice er en af de danske virksomheder, der i 2016 blev købt af en kapitalfond. Foto: Kristian Linnemann

Danske virksomheder er populære som aldrig før. I 2016 slog antallet af solgte danske virksomheder rekord for andet år i træk. I alt blev der solgt 239 danske virksomheder, hvilket er 26 flere end i 2015, der hidtil var rekordåret.

Det viser en ny analyse fra Oaklins af virksomhedshandler på minimum 35 mio. kr.

Ifølge Frederik Aakard, partner i Oaklins Danmark, der rådgiver ved køb og salg af virksomheder, stiger antallet af solgte danske virksomheder, fordi virksomhedsejerne nu har fået smag for at sælge. Interessen for at købe danske virksomheder har nemlig været der længe.

»Der er kommet flere sælgere, der ønsker at realisere deres virksomhed. I de privatejede virksomheder har mange brugt tiden efter finanskrisen på at trimme deres virksomheder. De har brugt de seneste år på at få vækst ind, og nu tænker mange, at det er et godt tidspunkt i konjunkturerne at realisere virksomhederne,« siger Frederik Aakard.

Langt størstedelen af de danske virksomheder er gået til strategiske købere – altså andre virksomheder, der køber op inden for deres eget forretningsområde. Kun 27 pct. er køberne er finansielle – altså familieselskaber eller kapitalfonde.

Udenlandske købere står for 52 pct. af virksomhedshandlerne af de danske virksomheder, og med 124 købte danske virksomheder slår også antallet af køb fra udlandet rekord i 2016. Til gengæld er danske virksomheder langt mere tilbageholdende med at købe op i udlandet.

I 2016 købte danske virksomheder kun 51 udenlandske virksomheder, hvilket er lavere end i de senere år.

»Selvom der har været nogle større virksomhedshandler imellem, er antallet af danske købere på et lavt niveau. Det er lidt mystisk, for vi møder mange virksomheder, der har en strategi om at vokse via opkøb, men der er ikke så mange, der får det gjort. Det handler om, at det er sværere, end mange tror, at vokse gennem opkøb. Der er der kun få danske virksomheder, der kan finde ud af,« siger Frederik Aakard.

Det er ikke kun i Danmark, at der er gang i salget af virksomheder. I Europa slog antallet af virksomhedssalg også rekord i 2016 med 9.102 solgte virksomheder. Det europæiske marked er så opdelt, at det er svært at give en entydig forklaring på udviklingen.

»Men det karakteristiske ved den nordlige del af Europa er, at der i disse år er mange generationsskifter i virksomheder, der er stiftet i 60’erne og 70’erne, og derfor ser vi mange virksomhedssalg her,« siger Frederik Aakard.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.