Erhverv

Russisk milliardær sælger kunstværker med store tab

Den russiske milliardær Dmitry Rybolovlev har sagsøgt sin kunsthandler for at have taget op til 1 mia. dollar for meget for de værker, han har købt, hvilket ofte har været til rekordhøje priser. Foto: Lionel Cironneau/AP

Den russiske milliardær Dmitry Rybolovlev, der er blevet rig på kunstgødning, har solgt tre kunstværker med et estimeret tab på 100 mio. dollars eller mere end 700 mio. kr., og han står til at tabe endnu mere.

Det skriver Bloomberg News, der fremhæver, at det sker to år efter, at han har sagsøgt sin kunsthandler for at have taget op til 1 mia. dollars for meget for de værker, han har købt, hvilket ofte har været til rekordhøje priser.

Den russiske milliardær har investeret 2 mia. dollars eller mere end 14 mia. kr. i 38 værker fra Leonardo da Vinci til Pablo Picasso. De blev indkøbt privat af den schweiziske kunsthandler Yves Bouvier, der er blevet kendt for at skabe et netværk af skattefrie kunstopbevaringslagre i Singapore og Luxembourg.

Kunstmarkedets globale salg er fra 2003, hvor Rybolovlev mødte Bouvier, blevet mere end tredoblet til 68 mia. dollars i 2014, hvor det blandt andet er købere fra Rusland, Kina og andre nye økonomier, der har været med til at presse priserne op.

Et af de kunstværke,r Rybolovlev har tabt store summer på, er maleriet Otahi af Paul Gauguin, hvor to af hans fonde på De Britiske Jomfruøer har fået omkring 50 mio. dollars for maleriet, hvilket er cirka 60 pct. under de 120 mio. dollars, han har givet for maleriet.

Rybolovlev ejer kunstgødningsproducenten Uralkali, og han er ligesom en række af de andre russiske rigmænd også ejer af en fodboldklub, idet han er ejer og præsident af fodboldklubben AS Monaco.

Han har ifølge Bloomberg News en formue på 9,8 mia. dollars, der dog kan blive reduceret, idet en domstol i Geneve har beordret ham til at betale ekskonen 605 mio. dollasr eller mere end 4 mia. kr. som en del af en skilsmissesag.

Læs også