Erhverv

Jysk supermarkedskæde bløder - ejer må låne kæden penge

Jaco-supermarkederne, der er ejet af 86-årig købmandsenke, får milliontilskud for at sikre driften.

Jaco driver fem jyske supermarkeder i henholdsvis Grenå, Randers, Aarhus V, Silkeborg og Hurup. Foto: Charlotte de la Fuente

Den jyske supermarkedskæde Jaco, der driver fem supermarkeder i Jylland under kæden Meny, har præsenteret sit syvende underskud i træk.

Jaco, der er ejet af familien Jacobsen med 86-årige Ida Kirsten Poulsen Jacobsen i spidsen, fik i regnskabsåret 2015/16 et underskud på knap 5,7 mio. kr. Dermed har Jaco tabt over 60 mio. kr. de seneste syv år på supermarkederne, der ligger i Grenå, Randers, Aarhus V, Silkeborg og Hurup.

De fem supermarkeder blev i øvrigt konverteret fra SuperBest til Meny i foråret 2015, da Meny gjorde sit indtog i Danmark.

Af det nye regnskab fremgår det, at Jaco forventer et negativt resultat i 2016/2017. Derfor har moderselskabet »til hensigt at yde den nødvendige støtte til selskabets drift og investering, således at den fornødne likviditet forventes at være tilstede for regnskabsåret 2016/2017,« lyder det.

Der er allerede blevet givet et skattefrit tilskud på 12,6 mio. kr. i december 2016 fra moderselskabet, fremgår det af regnskabet.

Mens Jaco Supermarkeder bløder på bundlinjen, går det bedre for supermarkedskædens omsætning. Den steg med knap 14 mio. kr. i seneste regnskabsår til 270,2 mio. kr. for året. Samtidig voksede antallet af medarbejdere fra 126 til 130.

Moderselskabet bag Jaco Supermarkeder er Jaco Gruppen Holding, der er ejet af familien Jacobsen med 86-årige Ida Kirsten Poulsen Jacobsen som adm. direktør.

Ifølge det kvindebiografiske leksikon Kvinfo åbnede Ida Kirsten Poulsen Jacobsen i 1949 en mindre købmandsforretning med sin mand Carl Børge Jacobsen i Vestergade i Aarhus. Slag i slag åbnede de flere og flere butikker, men i 1989 døde Carl Børge Jacobsen.

Ida Kirsten Poulsen Jacobsen fortsatte dog driften af koncernen, og ved udgangen af 1990'erne bestod koncernen af i alt fem Jaco-supermarkeder og 39 Alta-discountbutikker. Omkring årtusindeskiftet var der 450 fuldtidsstillinger i koncernen.

I 2007 valgte Dagrofa at købe selskaberne Alta Discount og Jacodan, hvilket betød, at Dagrofra drev Alta-butikkerne videre, dog som Kiwi-butikker kort derefter, mens Jaco-supermarkederne stadig tilhørte Ida Kirsten Poulsen Jacobsen.

Hvor meget Ida Kirsten Poulsen Jacobsen fik for Alta Discount og Jacodan er uvist. Men egenkapitalen i Jaco Gruppen Holding steg med omkring 70 mio. kr. i regnskabsåret 2006/2007.

Læs også