Erhverv

Oliebranchen skyder med skarpt mod energiminister: Usaglig kampagne mod oliefyr

Oliebranchen er oprørt over, at klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) taler om husejere med oliefyr som stavnsbundne. De efterlyser samtidig støtte til moderne oliefyr.

Knap 140.000 boliger og bygninger - først og fremmest i landdistrikter - opvarmes i dag med oliefyr, fastslår Energi- og Klimaministeriet. Men kun 80.000 er private boliger, og tallet er hastigt på retur, fastslår Energi- og olieforum. Foto: Joachim Adrian. Foto: Joachim Adrian/Polfoto

Det er faldet oliebranchens interesseorganisation Energi- og olieforum for brystet, at regeringen vil bruge 25 mio. kr. på at støtte skrotningen af oliefyr.

»Varmepumper på abonnement er en håndsrækning til stavnsbundne ejere af oliefyr,« fastslog klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V), da han for to uger siden søsatte en ny støtteordning, der skal få husejere i yderområderne til at droppe oliefyret til fordel for en varmepumpe.

Skattekroner til varmepumper

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) søsatte for to uger siden en ny støtteordning, der skal få boligejere til at skifte oliefyret ud med en varmepumpe.

  • Frem mod 2019 vil regeringen støtte fem udvalgte virksomheder med i alt 25 mio. kr.
  • Støtten skal gøre det muligt for virksomhederne at tilbyde oliefyrsejere en varmepumpe på abonnement.
  • Dermed undgår man her og nu at skulle betale de 100-150.000 kr., som en varmepumpe typisk koster.
  • De 25 mio. kr. vil ifølge ministeren række til 1.750 varmepumper svarende til, at hver varmepumpeaftale støttes med 14.285 kr.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Men det er den helt forkerte vej at gå, lyder meldingen.

»At omtale folk som stavnsbundne til deres oliefyr er naturligvis både respektløst og forfejlet,« fastslår Jacob Stahl Otte, direktør i Energi- og olieforum (EOF) på organisationens hjemmeside.

Her peger EOF-direktøren samtidig på, at antallet af oliefyr i forvejen er hastigt på vej ned, hvorfor han mellem linjerne rejser spørgsmålet, om ordningen i bund og grund er spild af skatteydernes penge.

At omtale folk som stavnsbundne til deres oliefyr er naturligvis både respektløst og forfejlet.

Jacob Stahl Otte, direktør i Energi- og olieforum

Helt galt er det dog, at ministeren ifølge EOF fuldstændig lukker øjnene for det faktum, at »oliefyr er særligt udbredt i de dele af landet, hvor indkomster og ejendomsværdier er lavest.« I de områder finder man typisk ældre bygninger, der er dårligere isoleret end gennemsnittet, og det kan trække tæppet væk under hele den økonomiske snusfornuft i at skifte oliefyret ud med en varmepumpe, fastslår Jacob Stahl Otte.

Samtidig vælger en del boligejere i dag at skifte oliefyret ud med et træpillefyr eller supplere oliefyret med en brændeovn. Begge løsninger er ifølge EOF-direktøren skidt for miljøet, da de udleder langt flere skadelige partikler, end tilfældet er med et nyt oliefyr.

Antal oliefyr i Danmark
Region Hovedstad 23.941
Region Sjælland 31.820
Region Syddanmark 29.831
Region Midtjylland 32.070
Region Nordjylland 18.250
Bornholm 3.336
I alt 139.248
Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Derfor er EOF ikke ét sekund i tvivl om den helt rigtige løsning.

»I stedet for at slå løs på de resterende oliefyr burde ministeren, ud fra et klima- og miljømæssigt hensyn, hellere tilskynde til at skifte til et moderne, højeffektivt oliefyr, der sikrer en energibesparelser på 30 pct.,« fastslår Jacob Stahl Otte.

Foreløbig nøjes Lars Christian Lilleholt dog med at slå fast, at den nye støtteordning ventes at medvirke til, at 1.750 boligejere frem mod 2019 skifter oliefyret ud med en grøn varmepumpe.

Læs også